2011-11-15 16:58:33• hírek • Kocsis Zoltán

Bár a Városi Tanács ismét döntött, a színház sorsa Bukaresttől függ

A jelen állás szerint nem csak a Harag György színtársulat, de magának a színház épületének a közeljövője is homályos, hiába tartott rendkívüli ülést a Szatmárnémeti Városi Tanács. A döntés ugyanis, amint azt már megszokhattuk, ezúttal is Bukarest kezében van.

Tizennégy romániai várossal egyetemben Szatmárnémeti is elnyerte azt az uniós pályázatot, melynek következtében ún. „fejlődési pólussá" nyilvánították városunkat. Ez azt jelenti, hogy Szatmárnémeti összesen 10,98 millió brüsszeli eurót költhet majd egy szigorúan meghatározott városrendezési terv kivitelezésére, melynek részét képezi az Északi Színház épületének teljes felújítása is. Ezen munkálatok összesen 14,154 millió lejbe kerülnek, aminek a város a 2%-át kell fedezze.

Pontosan ez, azaz az önrész mértéke volt az oka annak, hogy kedden rendkívüli ülésre össze kellett hívni Városi Tanácsot. Amint azt ugyanis Ilyés Gyula előbb a tanácsosoknak, majd a sajtó képviselőinek elmagyarázta, immár harmadik alkalommal értékelik ki a terveket és harmadik alkalommal kértek apró módosításokat. Ezeket azonban valahányszor jóvá kellett hagynia a Városi Tanácsnak. A mostani pedig azért volt sürgős, mert szerdán el kellett küldeni a módosításokat Bukarestbe. Hogy aztán ebből mikor lesz végre szerződés...

„Sajnos mi is csak arról értesülünk, hogy a fejlesztési minisztérium vezetője (Elena Udrea, szerk.) épp aláírt egy-egy szerződést. Remélem nemsokára már a mienket is aláírja", fogalmazott nem kis elégedetlenséggel a hangjában Ilyés Gyula. Aki kifejtette, az ideális az lenne, ha a szerződés megköttetne legkésőbb január végéig, mert akkor áprilisig a város vezetése ki tudná írni a közbeszerzési licitet. „Ebben az esetben, amint véget ér a színházi évad, hozzáfoghatnánk a munkához. Nem szeretnénk értékes hónapokat veszíteni, mert nem mindegy, hogy a színház hány évadot kénytelen albérletben tölteni", fogalmazott a polgármester.

A tanácsülés másik pontja a Zirmer Bud kft. által épített parkolóházat érintette. Amikor ugyanis a vállalat hozzáfogott a Golescu híd jobb oldalán lévő épület megépítéséhez, egy egyezséget kötött a Polgármesteri Hivatallal. Ennek fejében a város lemondott arról a mintegy 1500 négyzetméteres parkolóról, aminek a helyére a parkolóház épül. Cserébe viszont a parkolóház elkészülte után a város rendelkezhet majd egy 1500 négyzetméter nagyságú parkolóval az új parkolóházon belül. Ezen parkoló telekkönyvezési problémáiról szavaztak a városatyák kedden.

Ilyés Gyula szerint komoly esély van arra, hogy a parkolóház már az idei évben megnyissa kapuit. Az általa termelt profitnak is a függvénye mellesleg, hogy a vállalat milyen ütemben fog hozzá a másik épületszárny megépítéséhez.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: