2016-07-20 19:54:05• hírek • Szatmár.ro

Ballagtak a Kölcseyben végzett asszisztensek

27 diák búcsúzott idén a Kölcsey magyar nyelvű posztliceális képzésétől.

Nem gyakran történik meg a nyári vakáció közepén, hogy megtelik a Kölcsey Ferenc Főgimnázium díszterme, de annyira, hogy még nem is fér be mindenki... Szerda délután tartották az oktatási intézmény posztlicijének, az általános orvosi asszisztens képzőnek az évzáróját. Összesen 27 diák fejezte be tanulmányait, az elmúlt három évben pedig Veghoffer Gabriella, Szilágyi Peleski Panna és Anderco Daniela voltak az osztályfőnökeik.

"Mindaz, ami az elmúlt három évben történt veletek, értetek történt, hogy a benneteket oktatók tudásuk legjavát átadva nektek elindíthassanak azon az úton, melyet ti választottaok, és amelyen becsülettel meg kell állnotok a helyeteket, de már nemcsak önmagatokért, hanem egész szatmári magyar közösségünkért. Mikor úgy döntöttünk, egészségügyi képzést indítunk ebben az intézményben azért tettük, mert tudtuk nagyon nagy szükség van rá. Egyre kevesebb az olyan szakember, orvos és ápoló egyaránt, akihez anyanyelvén szólhat a magyar ember. Márpedig a beteg ember számára nemcsak könnyebb anyanyelvén szólni, nemcsak bizalmi köteléket jelent gyógyitójához, de sokszor avalóban létfontosságú" - mondta beszédében Pataki Enikő igazgatónő.

Kereskényi Gábor polgármester beszédéből kiderült, Romániában Székelyudvarhelyen és Szatmárnémetiben van ilyen, magyar nyelvű képzés. Elmondta: az RMDSZ célja mindig az anyanyelvi jogok bővítéáse volt, ez a tanintézmény pedig az egyik legfontosabb megvalósítás. Szerinte a most végzett ápolók lehetnek azok, akik segítenek meggyógyítani a beteg egészségügyi rendszert.

Dr. Vass Zoltán a három év közös emlékeit elevenítette fel. "A most végzettek hitvallása: ők vannak a betegekért és nem fordítva. Reméljük minél több ilyen szemléletű ápoló kerül be az egészségügyi rendszerbe" - mondta.

A másodévesek nevében Szabó Dorottya, a búcsúzók nevében Tatár Zsuzsanna mondott beszédet.

"Az ápoló legyen józan, becsületes és megvesztegethetetlen;/legyen igazmondó és megbízható;/legyen pillanatra pontos és hajszálig rendes;/gyorskezű, de nem kapkodó;/szelíd, de nem lassú;/nyájas, de nem fecsegő;/tapintatos, de sohasem tétovázó;/legyen derűs és bizakodó;/tiszta saját személyében és tisztaságot teremtő a beteg körül/legyen szíves és szolgálatkész, a betegre gondoljon és nem önmagára!”" Florence Nightingale szavait idézve búcsúzott az oktatási intézménytől Tatár Zsuzsanna.

Nincs ballagás a legjobb tanulók jutalmazása nélkül. Az évfolyamelső Székely Orbán Csenge lett 9,79-es átlaggal őt követi a sorban Tatár Zsuzsanna, Veres Tamara illetve Fleisz Brigitta.

Búcsúzott Veghoffer Gabriella is a bevetésre kész asszisztensektől, akik a három évvel ezelőtt félős nyuszikként lépték át az osztály küszöbét, most pedig már kitűnően felkészült, céáltudatos egészségügyi dolgozók.

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: