2006-12-08 11:55:03• hírek • Szatmar.ro

Házasságtörési illeték

A Vrancea megye egyik falujában a helyi ortodox pópa, ötventől háromszáz lejig terjedő, úgynevezett "házasságtörési illetéket" vetett ki a házasságkötés előtt vétkező nőkre - írja az Evenimentul Zilei híre alapján a Stop.hu.


Petrica Bratu a 37 éves pópa, aggódik, hogy a mai fiatalok nem tisztelik és nem tartják be a keresztény hagyományokat, és ezzel a módszerrel próbálja ritkítani a "bűnben" élők sorait.

Valea Serii egyházi tanácsa határozata alapján minden olyan fiatal lánynak, nőnek, aki nemi életet élt, élettársi viszonyt létesített a házasságkötése előtt, 50 lejtől (kb. 15 euró) és 300 lejig (kb. 90 euró) terjedő összeget kell befizetnie az egyház kasszájába. Az összeg a "bűn" nagyságától függ, minél "terhesebb" a menyasszony, vagy ne adj Isten már szült is, annál nagyobb a fizetendő összeg mértéke.

A pap bevalotta, hogy az ötlet nem tőle származik, hanem az egyház arhívumából merítette. Egy évszázaddal korábban az egyházmegye vezetői pontos kimutatást kértek azokról a hívekről, akik nem látogatták rendszeresen Isten hajlékát, nem gyóntak, vagy vadházasságban éltek.

A lelkész szerint semmi értelme a szűziességet, ártatlanságot szimbolizáló fehér menyasszonyi ruhát magukra ölteni olyan nőknek, akik a házasságkötésük előtt "férfiról férfira szálltak" vagy már gyereket is szültek.

Az egy éve bevezetett adó hatékonynak bizonyult. Míg tavaly a faluban 20 olyan pár élt akik hivatalosan nem kötötték össze életüket, mára ez a szám 8-ra csökkent - számolt be büszkén az elégedett atya
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: