2015-07-03 17:13:15• hírek • Kocsis Zoltán

Az európai szalakóta és az illegális fakivágás elleni harc

A megvalósítás szakaszába ért a Szatmár Megyei Környezetvédelmi Ügynökséget is magába foglaló uniós, összesen 2,88 millió euró értékű projekt, melynek célja, hogy megvédje illetve megnövelje az európai szalakóta populációját a Kárpát-medencében. Első lépésként a szakemberek felmérték a madár potenciális fészkelőhelyeit.

Szatmár megyétől Temes megyéig, az Ér völgyétől a cséffai halastó, a radványi erdő, a Fehér és Fekete-Körös síkságán keresztül a Felső-Maros és a Temes árteréig vették számba a szakemberek azokat a fákat, amelyek alkalmasak lehetnek arra, hogy a szalakóta lombjaikban fészket rakjon. A célnak megfelelő fák bekerültek egy adatbázisba GPS-koordinátáikkal és a róluk készült fényképekkel együtt. Meglétüket havonta ellenőrzik majd, esetleges eltűnésüket pedig azonnal jelzik az illetékes hatóságoknak. Ily módon a szalakóta védelme egyben az illegális fakivágások elleni harc egyik újabb frontját képezi majd.

A felmérés első számú következtetése, hogy kevés olyan fa van a vizsgált területeken, amely a szalakóta számára megfelelő fészkelőhelyet biztosítana, így 2016 márciusától elkezdik a szürke nyárfákból álló ligetek telepítését.

A terepmunka során a szakemberek megbeszélést folytattak az érintett önkormányzatok vezetőivel, akik rendkívül nyitottnak mutatkoztak. Ennek köszönhetően augusztusi kezdettel Szatmár, Bihar, Arad és Temes megye 30 településén kerülnek majd ki olyan plakátok, amelyek a szalakóta védelmének fontosságáról és az azért tett erőfeszítésekről tájékoztatják majd a lakosságot.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: