2012-05-21 17:03:07• hírek • Kocsis Zoltán

Elkezdődött a Kubik tó kitakarítása

Munkalátogatást tett hétfő délelőtt a Szatmárnémeti északi részén található Kubik-tóhoz Ilyés Gyula polgármester, akit Csehi Árpád, a Szatmár Megyei Tanács elnöke is elkísért. A látogatás célja, hogy az önkormányzatok vezetői megszemléljék, pontosan milyen állapotban van a szatmárnémetiek egykor kedvenc tava.

„A Kubik tó és környékének rendbe tétele már régi tervünk, de szerettük volna egy összefüggőbb infrastrukturális fejlesztés részévé tenni. Erre most nyílt alkalom, mivel sikeresen megpályáztunk egy uniós pénzcsomagot", mondta Ilyés.

A Solidaritatii negyedben található tó akkor alakult ki, amikor az egykori téglagyár számára onnan ásták ki az alapanyagot. A múlt század utolsó évtizedének második felében kedvelt kikapcsolódási pontja a városnak, ahol halászni, pihenni, napozni lehetett. Az 1989-90-es változások után azonban senki sem foglalkozott vele, ráadásul az utóbbi években a vízszint is jelentősen visszaesett. A medret nád nőtte be, telehordták szeméttel.

A munkások már hétfőn hozzáláttak a part megtisztításához, ezt majd a meder, a víz takarítása követi. A teljes projekt azonban jóval túlmutat a Kubik-tó régi szépségének a visszaállításán. A környéken összesen tíz utcát rehabilitálnak majd a következő évben, továbbá megnyílik két összekötő út is Baritiu és az Ipotesti, illetve a Lazarului utca és a Solidaritatii városrész között. Ez lehetővé teszi az északi városrész közúti forgalmának a tehermentesítését, fluidizálását.

Csehi Árpád, aki a Kubik tó környékén nőtt fel, nosztalgiával mesélte, hogy mennyi élmény köti a Kubik-tóhoz. „A célom, hogy minden lehetséges eszközzel támogassam a Kubik tó és környékének rehabilitálását. Mindezért pedig köszöntet szeretnék mondani Ilyés Gyula polgármester úrnak".

A két önkormányzati vezető jelenléte a lakosokat sem hagyta hidegen. Sokan gratuláltak az eddigi megvalósításokhoz, észrevételeiket pedig Ilyés és Csehi feljegyezte magának.

A Kubik-tó és környékének modernizálása egy 67,8 millió lej összértékű megaprojekt része. A Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal által megnyert Integrált Városfejlesztési Program keretein belül uniós támogatásból újítják fel a Északi Színházat, térfigyelőrendszert építenek ki a központban, Multifunkcionális Szociális Központot alakítanak ki a Mircesti utcában és közel két tucat utcát rehabilitálnak a következő két évben.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: