2015-04-17 17:26:02• hírek • Kocsis Zoltán

Az építkezési hulladékok lerakási helye lett a Kubik

Hajdanán két tava is volt Szatmárnémetinek a Szamos jobb oldalán: a Pescarus és a Kubik. Mára mindkettőnek csak a híre maradt meg: medrét benőtte a nád és a mindenféle bozót, környezete szörnyű bűntények helyszíne. A Kubik ráadásul hulladéklerakattá is vált.

Valahogy úgy alakult, hogy a Kubikról többet hallani az elmúlt években: vagy hallat magáról, vagy hallatnak mások róla.

Néhány évvel ezelőtt, még Ilyés Gyula volt a polgármester, amikor uniós projektet sikerült nyerni a Kubik környékén lévő lakótelep modernizálására, az utak aszfaltozására. Aztán két évvel később egy egész város felháborodását váltotta ki az a gyilkossági ügy, amelyben a kis Vivien holttestét a Kubik medencéjének bozótosában találták meg. Az elmúlt hétvégén pedig a lángra lobbant nád miatt irányult a Kubic felé a közfigyelem.

Az egykori agyagkitermelés következtében kialakult tó pénteken más miatt került a figyelem középpontjába: egy magánszemély panaszt tett a kormánybiztosi hivatalban, mely szerint a közterület-fenntartó vállalat a Kubik medrébe szórja szét a szemetet. Mircea Miclaus mindezt fényképekkel illusztrálta.

Néhány napja égett a Kubik

Eugeniu Avram prefektus ígéretet tett, hogy kivizsgálja az ügyet - a helyzet viszont ennél egyszerűbb: az önkormányzat évek óta szorgalmazza ezt az eljárást! Így szeretné ugyanis elérni, hogy a meder feltöltődjék végre. Szigorú kikötés azonban, hogy háztartási hulladékot vagy egyéb szemetet nem szabad a Kubikba önteni, csakis kizárólag építkezési hulladékot. Éppen ezért az ott lakók szerint nagy építkezési cégek autóit is gyakran látni arra felé...

A Kubik területéről annak idején téglaégetéshez szükséges agyagot termeltek ki. Az agyagos meder lehetetlenné teszi a benne lévő víz természetes cserélődését, ezért dugába dőltek azok a korábbi elképzelések, melyek szabadidőparkot álmodtak a helyére. A meder északi része a katolikus egyházé, néhány éve ők is házakat álmodtak oda. A déli részén négyen osztoznak.

Kubik 2012 májusában

Amíg tehát nincs egy épkézláb elképzelés a Kubik sorsáról, addig tonnaszámra hordhatjuk az építkezési hulladékot az egykori tó mára már részben kiszáradt medrébe. Legalább van hová szállítani a lebontott garázsok után maradt domboldalnyi hulladékot....

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: