2011-03-04 14:40:36• hírek • Szatmár.ro

Az anyatejes kisbabák hozzátáplálásáról

Gödri Réka szakértő néhány irányelvet ad  az anyatejes kisbabák hozzátáplálásához.

Mikor kezdjük?

A szoptatott kisbabák esetében a hozzátáplálás megkezdésével érdemes megvárni a hat hónapos kort. A kisbabák ekkor válnak elég éretté a szilárd ételek megemésztésére és hasznosítására (bár a hozzátáplálás első heteiben még előfordulhat, hogy a táplálék nagyjából emésztetlenül távozik). A kisbabák maguk is többféleképpen adhatják jelét annak, hogy már készen állnak a hozzátáplálásra. A hozzátáplálásra érett baba nem löki ki a nyelvével a szájába kerülő ételt, szívesen fogadja, és érdeklődve kóstolgatja az ételt, amivel szoptatás után megkínáljuk, kezével nyúl az étel után és azt a szájába tudja tenni, önállóan vagy megtámasztva tud ülni. Az első fogak megjelenése is jelezheti, hogy a baba készen áll a kóstolgatásra.

Hogyan kezdjük?

Fontos, hogy a hozzátáplálás során a fokozatosság elvét érvényesítsük, egyszerre egy új összetevőt tartalmazzon a kisbabának kínált étel.  Három-négy napig adjuk ugyanazt az ételt, majd próbáljunk újabb ízt bevezetni. Ne este etessük először, hanem dél körül.

Kezdetben semmiképpen ne helyettesítsük a szoptatást étellel, hanem szoptatás után kínáljuk a babát. Így annyit fog fogyasztani belőle, amennyire az anyatejen kívül még szüksége van. Ne feledjük: a kisbaba elsődleges tápláléka 1 éves koráig az anyatej.

Ne aggódjunk, ha a kisbaba az első hónapokban nagyon kis mennyiségű szilárd ételt fogad el. A hozzátáplálás kérdését kezeljük a lehető legnagyobb nyugalommal, ne erőszakoskodjunk, ne akarjuk a babát minden áron megetetni. Minden kisbaba elérkezik előbb-utóbb oda, hogy jó étvággyal fogadja az ételt, kivéve ha elvesszük a kedvét az evés erőltetésével. Kedvcsinálásként ültessük a családi asztalhoz, lássa, hogy mi is örömmel eszünk. Ha a kisbaba szívesen fogadja az ennivalót, akkor arra érdemes odafigyelnünk, hogy ne adjunk egyszerre sokat, ugyanis a hirtelen, nagy mennyiségben bevezetett pépes ételek túl gyorsan csökkenthetik a szopások számát és az anyatej mennyiségét.

Mit adjunk a babának?

A szilárd táplálékok bevezetésének sorrendje országonként különbözhet. Míg mi általában zöldségekkel és gyümölcsökkel kezdjük, Indonéziában a hal, német nyelvterületen a gabonakásák a kisbabák első eledelei. Bármilyen sorrendet követünk is, a nehezebben emészthető, karakteresebb ízű gyümölcsöket, zöldségeket, valamint azokat, amelyek ételallergiát okozhatnak, célszerű mindenképpen későbbre halasztani. A kisbaba első ételei lehetnek a párolt vagy nyers alma, őszibarack, sütőtök, krumpli, murok.

A tudomány jelenlegi állása szerint a glutén tartalmú ételeket 4-7 hónapos kor között érdemes bevezetni, azaz 4 hónapos kornál semmiképpen sem korábban, és lehetőleg 7 hónapos kor előtt. A lisztérzékenység (cölákia) kialakulásának elkerülésében az is nagyon fontos szempont, hogy bármikor is vezetjük be a glutént a baba étrendjébe, eleinte csak kis mennyiséget kapjon, és azt fokozatosan növeljük, valamint a glutén bevezetésének idején, és utána még legalább 2-3 hónapig folytatódjon a szoptatás.

Mit ne adjunk?

Kerüljük a hozzáadott cukrot, mesterséges édesítőszereket, adalékanyagokat tartalmazó táplálékokat, valamint a magas zsírtartalmú ételeket. - pl. Keksz, gyümölcsjoghurt (cukor, aromák), üdítők, virsli és egyéb hentesáru (egyebek mellett nátrium glutamátot, nitrites pác-sókat tartalmaznak). Igyekezzünk inkább a természetes ízeket megkedveltetni a babával, édesség helyett egészséges rágcsálnivalókkal kínáljuk.

Forrás: Meddig elég az anyatej? A Szoptatásért Magyar Egyesület, 2010 október

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: