2013-04-04 15:46:40• hírek • közlemény

Az RMDSZ elutasítja a költségvetés-tervezetet

Az utolsó pillanatban, a törvényes határidő utolsó napjaiban született meg Szatmárnémeti 2013-as költségvetésének tervezete, amelyben egyébként a nyomát sem lehet felfedezni a szakmaiságnak - írja a Szatmárnémeti RMDSZ szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleménye.

Az év második negyedévére csúszott át az USL vezetés által megtervezett költségvetés előkészítése. Ez már önmagában is rendhagyó esetet jelent, de az RMDSZ szerint a legfontosabb probléma, hogy a költségvetést előkészítő vitákban nem a szakmaiság elvén, nem a város fejlődését szolgálni hivatott módon készült el a tervezet.

„A jelek szerint kórosan igyekszik a városvezetés a 2012-es felelőtlen ígéretek betartására, akár a város eladósításának vállalásával is. Így például a Szatmárzsadány felé vezető út rendbetétele a város fő prioritása infrastrukturális fejlesztések szintjén, de a város bejáratainál lévő utakra nem jut pénz idén" - mondta Maskulik Csaba, az RMDSZ frakcióvezetője, utalva arra, hogy az útjavításra szánt 16 millió új lejből több mint 7 millió lejt az említett útszakaszra fordítanak.

Az RMDSZ részletesen kidolgozott módosítójavaslat-csomaggal készült a szakmai vitákra, amelyeket a városvezetés lesöpört az asztalról. Ennek legfontosabb részleteit a következőkben ismertetjük:

Bár a kampányígéretekkel szemben idén 16 százalékos adóemelést hajtott végre a városvezetés, a város bevételei szerintük csupán 5 százalékkal nőnek. Azaz már alapjaiban is rosszabbak a mutatók, mint az ígéretek voltak. Egy reális tervezés hiánya kaotikus fejlesztési irányt mutat.

Az RMDSZ frakciójának legfontosabb javaslatai a következő témákat érintették:

  • Infrastruktúra, utak: az útjavításra szánt 16.000.000 lejből mindenképpen a város két bejáratát, a Lucian Blaga sugárutat és a Károlyi utat kell sürgősen és alaposan feljavítani. A város bejáratai kiemelt fontosságú részek, ellentétben a Szatmárzsadány felé vezető úttal, amelyre 7.100.000 lejt különített el a városvezetés. Mivel a még 2012-ben az idei költségvetés terhére már elköltöttek az útjavítási összegekből 6.600.000 lejt, a szatmárzsadányi út feljavítása mellett szinte semmire nem jut már pénz.
  • Infrastruktúra, utak: A város északi részére tervezett kerülőút (DN 19A-DJ194) tehermentesítené az Aurel Vlaicu - Lacramioarei - Baritiu út teherforgalmát, de az idei keretösszeg az út elkészítésének csak 40%-kát fedezi, kértük az egész összeg betervezését a költségvetésbe, hogy a városvezetés korábbi ígéreteihez hűen még idén fejezze be a munkálatokat.
  • Infrastruktúra, utak: szintén stratégiai pont a városból a Sárerdőre, az új üdülőtelephez vezető kerékpárút megvalósítása, amely már a tavalyi költségvetésben is benne volt. Tavaly még a műszaki terveket sem készítették el, idén már teljesen kitörölték a költségvetésből a projekthez szükséges összeget.
  • Tömbházak hőszigetelésére a 2013-as költségvetés-tervezet az előző nyilatkozatokkal és ígéretekkel ellentétben csupán 1 000 lejt különít el! Ez nem elég a sokat hangoztatott, tömbház-szigetelést célzó, egyelőre nem létező uniós pályázat önrészének biztosítására sem.
  • Európai Uniós pályázatok: A jelek szerint megbukik a volt Iparosotthon (később Popular mozi) megmentésére még tavaly beindított pályázat, mivel nem biztosít ehhez forrásokat a városvezetés. 2012 elején nyertünk európai uniós finanszírozást az épület restaurálására. Ennek az volt a feltétele, hogy az épület a város tulajdonába kerüljön. A projekt folytatásához szükséges az ingatlan megvásárlása, az erre szükséges évi 125.000 euró helyett azonban egy nevetséges 1000 lejt különített el a városvezetés a költségvetésben erre. Félő, hogy város elveszíti a finanszírozást, és egy újabb szatmári érték válik az enyészetté.
  • Európai Uniós pályázatok: hiányzik a költségvetésből a vissza nem térítendő támogatásokkal korábban elindított projektek előfinanszírozása. Ezek nélkül a projektek leállnak, és a város fejlődésének kulcspontjait szünteti meg a városvezetés. A jelenlegi költségvetés-tervezetben csak 2 hónapra van biztosítva a pályázatok előfinanszírozása.
  • Szociális védelem: mintegy 30 százalékkal csökken az idei költségvetésben a szociális szolgáltatásokra szánt összeg. Olyan alapszolgáltatásokat szüntetnek meg így, mint a házi beteggondozás, és a fogyatékkal élők mindennapi ellátása.  2006 óta működő rendszereket számolnak fel, a leginkább rászorulókon ütnek, ha onnan elvonják a szükséges összegeket.
  • Kultúra: A színvonalas működéshez szükséges összeg majd egyharmadával csökkentették az Északi Színház költségvetését, magyarázat nélkül. Nincs költségvetés-csökkentési és átfogó átszervezési tervük sem, így csupán ellehetetlenítik az intézmény működését.
  • Kultúra és rendezvények: a Polgármesteri Hivatal tervezett 750.000 lejes rendezvénybüdzséjéből mindössze 5 százalékot ad magyar és sváb kulturális rendezvényekre, azaz mindössze 40000 lejt. Veszélyben van a Családi Hétvége, a Partiumi Napok, és sok más kisebb rendezvény jövője, míg az Olimpia futballcsapat például 300.000 lejes támogatásban részesül.
  • Tanügy: Mintegy 20 százalékkal csökkentették a városi tanügyi intézmények működési költségeit, ez a tény pedig veszélyezteti a városi tanügyi rendszer működését. Ez elfogadhatatlan.
  • Szintén utolsó pillanatban nyújtották be a város többéves fejlesztési tervét, amelyben a 2014-es évre több mint 56 millió lej, azaz körülbelül 13 millió euró van előirányozva, viszont nincs megteremtve mellé a jövedelmi háttér, ezért valószínű, hogy újabb kampányígéretről van szó. Ez elfogadhatatlan.

„Úgy gondoljuk, hogy ezen költségvetés-módosító javaslatok az egész lakosság, többség és kisebbségek számára is létfontosságúak lennének. Elfogadhatatlan, ahogy a városvezetés hozzááll az építő, szakmai alapokon nyugvó költségvetés-módosító javaslatokhoz"- magyarázta Maskulik.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: