2016-06-22 16:36:03• hírek • Szatmár.ro

Az RMDSZ-PNL páros váltotta a megye élén a PSD-ALDE-t

Maratoni, több szünettel is megszakított alakuló ülést követően megalakult Szatmár megye új tanácsa. A szerdán megtartott gyűlésen esküt tettek a tanácsosok és megszavazták a szakbizottságok összetételét is.

Az alakuló gyűlést a hagyományokhoz híven a legidősebb tanácsos a két legifjabb segítségével vezette. A korelnök Virgil Enatescu már az 1990-ben alakult első megyei tanácsnak is tagja volt, alkalmi segítői Nagy Szabolcs és Adrian Cozma voltak.

Az ülésen a 33 tanácsosból előbb 31, majd 32 személy volt jelen. Octavian Petric, a PSD egykori tanácselnök-aspiránsa nem volt jelen, ugyanúgy ahogy Ardelean Simion sem, akit Homoród község polgármesterévé választottak - az ő helyét Maxi Rodica veszi át. Érvényesítették a mandátumot szerzett tanácsosok megbízatását, az érvényesítést külön-külön megszavazták, utána pedig egyesével esküt is tettek a tanácsosok.

A Szatmár Megyei Tanács tagjai így az RMDSZ színeiben: Pataki Csaba, Kaiser Stefan, Nagy Szabolcs, Balogh Sándor, Kovács Máté, Riedl Rudolf, Pacz Camelia Maria, Gindele Imre, Véron András István, Bartos Bertalan, Erdei Róbert Gyula, Seer Gyula és Kereskenyi Sándor. A PSD-párti tanácsosok: Octavian Petric, Vasile Pasca, Vasile Ciocan, Gheorghe Marincas, Oliviu Buzgau, Ciprian Ardelean, Rodica Maxi, Alexandru Horvat és Gheorghe Ciocan.  PNL tanácsosai: Romeo Nicoara, Adrian Cozma, Virgil Enatescu, Alexandru Panea, Ioan Rus, Ileana Blidar és Carmen Maria Dobra. Az ALDE-párti tanácsosok: Adrian Stef, Pintér József, Daliana Lazar és Claudiu Sulea. Az RMDSZ-frakció vezetője Kovács Máté, a PSD-frakciót Oliviu Buzgau vezeti, a PNL-nél Romeo Nicoara lesz a szószóló, az ALDE-frakciót pedig Mihai Adrian Stef fogja vezetni jelen állás szerint a következő négy évben.

Következett a megyei tanácselnök megválasztása. A tisztségre csak az RMDSZ-nek volt jelöltje, Pataki Csaba személyében. A tanácsosok egyhangúlag, ellenszavazat nélkül támogatták Patakit.

Az alelnökök megválasztása esetében nem volt ennyire sima az ügy. Ugyan csak a PNL-nek voltak jelöltjei a tisztségre - Alexandru Panea és Ioan Rus - a 32 szavazatból mindkét esetben voltak érvénytelenek, illetve mindketten 7-7 ellenszavazatot kaptak. Ez viszont nem akadályozta meg, hogy a Szatmár Megyei Tanács alelnökeivé váljanak.

A szakbizottságok tagságának a megszavazását követően Romeo Nicoara és Adrian Cozma is sok sikert és jó munkát kívánt a most megalakult tanácsnak. Virgil Enatsescu az 1970-es árvíz utáni szolidaritást és segítségnyújtást állította példaként a tanácsosok elé. "Akkor mindenki segített mindenkinek, egy közös cél lebegett mindenki előtt. A tanácsosi munka során se felejtsük el a közös célt, ami a megye fejlesztése". Enatescu szerint ilyen jó tanácsa talán soha nem volt Szatmár megyének.

Adrian Stef leköszönő tanácselnök gratulált a kollégáknak és megígérte: követni fogja az elindított projektek sorsát és figyelemmel kíséri a kampányban tett ígéretek megvalósítását is. Emellett azt ígérte, hogy az ALDE-frakció konstruktív ellenzékként működik majd.

Pataki Csaba frissen megválasztott tanácselnök a gyűlés után tett nyilatkozatában kijelenttete: a legfontosabb a megye infrastrukturális fejlesztése és EU-s pályázatok mielőbbi elkészítése, hiszen hamarosan olyan pályázati tengelyek nyílnak meg, amelyek segítségével a megye komoly EU-s támogatásban részesülhet.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: