2015-03-09 13:25:46• hírek • Kocsis Zoltán

Az Ossian az idei PMN egyik sztárfellépője!

A sorozat folytatódik! Bikini, Edda, Quimby, Beatrice, Fenyő Miklós, 100 tagú cigányzenekar, Zorán, Ghymes, Tankcsapda - a Partiumi Magyar Napok az elmúlt években számos kitűnő zenekarral ajándékozta meg a szatmári magyarságot. A sorozat pedig idén is folytatódik: augusztus 22-én, szombaton a legendás Ossian lép színpadra Szatmárnémetiben, derül ki a zenekar honlapjáról.

A wikipédia ide vonatkozó szócikke szerint „Az Ossian zenekar a magyar heavy metal történetének egyik legsikeresebb együttese". A bandát a Pokolgépből kilépő Paksi Endre énekes és Maróthy Zoltán gitáros alapította 1986-ban. Két demó után 1988-ban jelent meg az Acélszív című első nagylemezük, amelynek címadó dala rögtön az egyik legnépszerűbb magyar rockhimnusszá vált.

A következő években egymást követték a sikeresebbnél sikeresebb albumok és a rockhimnuszok, mint az Ítéletnap, a Bűnös Város, A rock katonái, az Öreg rocker, a Rocker vagyok. A zúzós dalok mellett halhatatlan rockballadák egész sora is felcsendült a zenekar lemezein, koncertjein. Ilyen az Éjféli lány, a Magányos angyal, A szerelem országútján vagy éppen a Szenvedély I. és II.

A kommunista rendszer természetesen nem nézte túlságosan jó szemmel tevékenységüket és népszerűségüket. Ennek ellenére táboruk egyre nőtt. Paradox módon a rendszer ellenállásának megszűnése után a zenekarra is nehezebb napok köszöntöttek. Az Ossian sem élte túl az 1990-es évek elejének a rockzenét nemzetközi szinten sújtó válságot, így 1994-ben feloszlott.

Fél évtizeddel később Paksi Endre tribütkoncerteken azt tapasztalhatta, hogy a régi Ossian-nóták továbbra is komoly népszerűségnek örvendenek, ennek hatására újra életre hívta az együttest, 1999-ben pedig - öt év szünet után - megjelent a Fémzene című album. Az eredeti csapatból csak Paksi maradt, ezen a lemezen debütált viszont Rubcsics Richárd gitáros, aki azóta is a banda alapembere. Ebben az időszakban olyan nóták születtek, mint az Élő sakkfigurák, az Árnyékból a fénybe, a 15 perc, a Véren vett ország, a Trianon, a Csendesen vagy a Többet ér mindennél.

Erdélyi Krisztián basszusgitáros 2002 óta tagja az Ossiannak, míg a legújabb arc Kálozi Gergely dobosé. Ő már az első Ossian-sikerek után született és 2012 óta tagja a csapatnak. Az utolsó felállásváltozás tavaly történt, amikor Wéber Attila gitáros elhagyta a bandát. Az Ossian 20. stúdióalbuma, a Lélekerő jelenleg készülőben van, jövőre pedig 30. jubileumi koncertjére készülhet a banda.

Szatmárnémetiben legutóbb három éve, az azóta megszűnt Samfest Rock fesztiválon léptek fel. Erdélyben idén még Szentegyházán játszanak, ám Magyarországot és a határ menti magyar lakta területeket immár három évtizede járják fáradhatatlanul. Népszerűségüket mi sem bizonyítja jobban, mint hogy eddigi legutolsó korongjuk, a 2012-ben megjelent "A tűz jegyében" című albumuk átlépte az aranylemezes példányszámot. Márpedig erre korábban az együttes történetében még nem volt példa!

Ami az idei PMN-t illeti, annyit el kell mondanunk, hogy ezúttal is egy hetet ölel majd fel augusztus 17-23. között. A szervezők pedig számtalan meglepetéssel, remek programmal és kiváló fellépővel igyekeznek újabb feledhetetlen napokat okozni Partium magyarságának.

„A tárgyalások és egyeztetések jelenleg is folyamatban vannak. Egyes fellépőkkel már sikerült szóban megállapodnunk, velük hamarosan aláírjuk a szerződéseket is", nyilatkozta megkeresésünkre az ilyenkor megszokott titokzatosságba burkolózva Stier Péter főszervező.

Oszd meg velünk és a szervezőkkel, te kit látnál szívesen a PMN színpadjain az idén!

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: