2015-10-15 13:08:37• hírek • Szatmár.ro

Átvette a díszpolgári oklevelet dr. Rumelia Koren-Brisler

A Szatmári Orvosi Napok keretében csütörtök délelőtt avatták Szatmárnémeti díszpolgárává a professzort.

Csütörtökön reggel 9 órakor vette kezdetét az immár tizenkettedszer megtartott Szatmári Orvosi Napok konferencia. A Szatmár Megyei Orvosi Kamara által szervezett redezvényen izgalmas tudományos előadások hangzanak el, új kutatási eredményeket mutatnak be a gyógyítóknak és a legújabb gyógyászati felszerelésekkel is megismerkedhetnek.

A rendezvény nyitómomentumaként Dorel Coica polgármester Szatmárnémeti díszpolgárává avatta a jelenleg Izraelben élő orvost és kutatót, dr. Rumelia Koren-Brislert. A megyeszékhely új díszpolgárának életében fontos szerepe van az orvosi napoknak, ugyanis ott volt az alapítók és ott van a rendezvény életben tartói és rendszeres előadói között. A hölgy meghatottan vette át az elismerést, bár nem ez az első díszpolgári címe: szülővárosa, Falticeni is kitüntette már a megtisztelő címmel, a Vasile Goldis Nyugati Egyetemnek pedig 2013 óta a díszdoktora.

dr. Rumelia Koren-Brisler a jászvárosi orvosi egyetemen szerzett dilomát, majd Preotesti-en volt körzeti orvos. Az 1970-es szatmári átvíz kapcsán még Rumelia Zolmanovici-ként önkéntesnek jelentkezett, hogy tudásával segítsen a bajba jutottakon. Akkor nem kapott erre felhatalmazást, ám valamivel később házassága révén csak Szatmárnémetiben kötött ki Dr. Karácsoni Rumeliaként. Az avasfelsőfalui kórházban dolgozott, ahol jó baráti kapcsolatt alakított ki a neves helyi fotóssal Ionita G. Andronnal és családjával. 1973-ban lett a Szatmár Megyei Kórház munkatársa, az ő nevéhez fűződik a patológiai osztály létrehozása.

Tudományos munkával 1972-től kezdődően foglalkozik, Virgil Enatescuval a számítógépek gyógyászatban való felhasználásának a híve volt, bár akkor kevesen hittek ebben - az idő viszont őket igazolta. Számos neves szatmári és romániai orvossal közösen végzett kutatásokat, maradandót alkotva a rákos daganatok kutatásában.

Egy szomorú családi eseményt követően évekkel ezelőtt Izraelbe költözött, ott nemzetközi szaktekintélyekkel közösen folytatja a kutatói munkát.

Szatmári Orvosi Napok

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: