2015-10-15 13:58:48• hírek • Kocsis Zoltán

Jogerősen állami kézbe került ismét a Sport Hotel! De mi lesz vele?

Négy év után ismét visszakerült a megyei ifjúsági- és sportigazgatóság tulajdonába a Werbőczy utcán található Sport Hotel. A mintegy két éve bezárt létesítmény távol sincs olyan állapotban, hogy vendégeket fogadhasson. Az előző tulajdonosok ráadásul jelentős kárt tettek az épületben!

Minderről csütörtöki sajtótájékoztatóján Dragos Virgil, a Szatmár Megyei Ifjúsági- és Sportigazgatóság vezetője számolt be. Elmondása szerint az általa vezetett intézmény polgárjogi pert nyert a Sport Hotelt 2009 óta koncessziós szerződés által igazgató Bosic Empire Company ellen. A tavaly ugyanis szerződésszegés indokával felbontották a megállapodást a vállalattal, amely természetesen perre ment, ám a múlt héten a bíróság jogerős döntése alapján jóváhagyta a szerződésbontást.

„Azért került sor a szerződés felbontására, mert a vállalat az épület tulajdonosának, azaz az igazgatóságnak a tudta nélkül módosításokat végzett az épületben. Miután ezt jeleztük az illetékes hatóságok felé, kiderült, hogy tőlük sem kértek erre építkezési engedélyt", magyarázta az igazgató. Értesüléseink szerint több helyiségnek a falát kibontották, több szobát átépítettek. „Mindezen beavatkozások nyomai elegánsan el voltak rejtve, ám a smink alól gyorsan előkerültek a ráncok, a burkolatok alatt megtaláltuk a könnyen megállapítható nyomokat", fűzte hozzá Dragos Virgil.

„Olyan volt amilyen, de amikor 2011-ben átadtuk az épületet, az működőképes állapotban volt. Jelenleg viszont használhatatlan. És nem tudnám megmondani, hogy mikor lesz ismét olyan állapotban, hogy vendégeket fogadhasson", mondta az igazgató.

Az épületet eddig adminisztráló Bosic Empire Company ellen ezért kárpótlási keresetet nyújtott be az igazgatóság. Ebben követelik a könyvelésben fellelhető 40.000 lejes hiány megtérítését és a szerződésbontás pillanatától eltelt idő alatt felgyűlt bérleti díjat is. „Azzal, hogy fellebbeztek, megakadályozták azt a jogunkat, hogy használhassuk jogos tulajdonunkat", indokolta az igazgató.

„Óriási elégtétel, ugyanakkor hatalmas felelősség is, hogy visszakaptuk a Sport Hotelt", ismerte el Dragos Virgil. Aki bevallotta, egyelőre nem tudja, mi lesz az épület sorsa. Jelen pillanatban több opció is létezik. A bírósági döntés kézhez vétele után a sportminisztériumhoz fordultak és 875.000 lejes támogatást kértek az épület rehabilitálására. A Szatmár Megyei Tanács már 2012-ben jelezte átvételi szándékát és ez az igazgató szerint azóta sem változott. Harmadik lehetőségként uniós pályázat lehívását említette. „Ezzel kapcsolatban beszéltem is Békéssy Erzsébettel (a Szatmár Megyei Környezetvédelmi Ügynökség igazgatója, szerk.), neki komoly tapasztalatai vannak ezen a téren", ismerte el.

A Sport Hotel koncessziójáról szóló közbeszerzési szerződést a megyei sport- és ifjúsági igazgatóság 2009-ben írta ki. Akkor az igazgatóságot Florin Gal vezette, a közbeszerzési licitet pedig az a Bosic Empire Company nyerte, amelyet Gal testvérével, Calinnel közösen ellenőrzött. A közbeszerzési liciten egyébként mindössze két cég vett részt: a másikat is Galék ellenőrizték. Később Florin - aki eközben a PDL ifjúsági szervezetének megyei vezetője volt, majd a PMP egyik helyi vezére lett - helyét Calin vette át az igazgatóság élén, aki 2009 novembere és 2010 augusztusa között 163.706 lej értékű szerződést írt alá az ominózus Bosic Empire Company-vel az ifjúsági tábor rehabilitálási munkálataiért és 76.123 lejről szóló kontraktust a Sportszálló bútorzatának és elektronikus hálózatának felújítására.

Mindezekért a Nagyváradi Táblabíróság 2014. december 14-én a Gal-testvéreket két év szabadságvesztésre ítélte. A bíróság ekkor semmissé minősítette a Sport Hotel koncessziós szerződését is, ám a Gal-testvérek természetesen fellebbeztek. A büntetőjogi per végére azóta sem került pont, így ezt megelőzve a Sporthotel tulajdonjogát polgári peres eljárással sikerült tisztázni.

A 18 szobát és két apartmant tartalmazó, 55 személy befogadására alkamas létesítmény közel két éve nem fogad vendégeket. Udvarát azóta a gaz felverte, hajléktalanok húzzák meg magukat benne. A gyomot a múlt héten lekaszálták, a hajléktalanok által betört ajtót pótolták. Ám hogy a Sport Hotel mikor tudja majd ismét ellátni rendeltetését, az egyelőre talány. Alighanem sok víz le fog még folyni addig a Szamoson...

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: