2016-10-24 09:28:48• hírek • Szatmár.ro

Átadták a Szabadság-szobor emlékérmet

A történelmi megemlékezés keretében nyitották meg Szatmárnémeti díszpolgárának kiállítását.

A Németi Református Templom gyülekezeti termében tartotta a Szent István Kör és a Szatmárnémeti RMDSZ az idei 1956-os megemlékezését. Az esemény igen összetett műsorral várta az érdkelődőket. Az egybegyűlteket Szőcs Péter, a Szent István Kör elnöke köszöntötte, majd Sipos Miklós házigazda mondott imát. A hangulatot Márai Sándor Mennyből az angyal című verse alapozta meg.

Kereskényi Gábor polgármester és Magyar Lóránd városi tanácsos, képviselő-jelölt adták át az RMDSZ által létrehozott Szabadság-szobor emlékérmet, amelyet Negreanuné Botos Valéria kapott, akit az 1956-os megtorlások során ítéltek el a "Telefonisták perében". Ebben a nagybányai telefonközpontban dolgozókat gyanúsították meg azzal, hogy használhatatlanná tették a telefonvonalakat, amelyekkel a Szovjetúnióval lehetett volna kapcsolatot teremteni.

A Szent István Kör tiszteletbeli elnöke, Thoroczkay Sándor nyugalmazott történelemtanár beszélt a 60 éve kitört 1956-os forradalomról. Az október 23-i diáktüntetésből egy olyan forradalom alakult ki, amellyel a szovjet elnyomás ellen lázadtak fel a magyarok, és amely az egész világ figyelmét Magyarországra fordította.

A rendezvény zárásaként Szőcs Péter nyitotta meg Szatmárnémeti díszpolgárának, Paulovics Lászlónak az 1956-tal kapcsolatos tárlatát, melyet elsőként a szatmári közönség láthat.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: