2016-11-22 16:13:37• hírek • Szatmár.ro

Régi-új óvoda

Csütörtökön ünnepélyes keretek között adják át a felújított Hám János óvodát.

A Bethlen Gábor Alapkezelő támogatásának köszönhetően, kicsivel több, mint egy év alatt csaknem teljesen megújult a szatmárnémeti Hám János Óvoda. A felújítás már évek óta indokolt volt, a Szatmári Római Katolikus Püspökség támogatókat keresett, hogy a gyerekek megfelelő körülmények között tölthessék napjuk nagy részét, tiszta és meleg termekben tanulhassanak, biztonságos környezetben gyarapodjanak tudásukban, tegyék le kulturális ismereteik alapjait, és persze játsszanak.

Magyarország Kormánya sietett ezúttal is a közösség segítségére, így a 105 millió forintos támogatás révén tavaly augusztusban megkezdhették a munkákat: megszépült az épület homlokzata, kicserélték a tetőzetet, de belsőleg is felújították a termeket, a folyosókat, a mellékhelyiségeket, az alagsorban új, hasznos termeket alakítottak ki, és az udvart is átalakították. Ez utóbbi, vagyis az udvar azért is érdemel említést, mert a gyerekek nem csak játékra, hanem a szabad levegőn történő biztonságos tartózkodásra használják, de nevelésük egyik helyszíneként is szolgál. Ezért alakították ki a gumiszőnyeggel borított rész és a filagória melletti tankertet is számukra, ahol minden csoport saját kiskerttel, parcellával rendelkezik. Itt megismerkednek a növények termesztésének és gondozásának, vagyis a gondoskodásnak és felelősségvállalásnak az alapvetéseivel is.

Lieb Andreától, az óvoda vezetőjétől megtudtuk, a felújítás és fejlesztés nemrég a játszótér kialakításával fejeződött be. Ezt újfent támogatásból, a Magyar Villamos Művek Zrt. 6,5 millió, valamint a magyarországi Szerencsejáték Service Nonprofit KFT szintén 6,5 millió forintos felajánlásából valósíthatták meg.  Az idei tanév elején a gyerekek már egy más, egy szebb és egészségesebb intézménybe érkezhettek, de a pedagógusok számára is sokat jelentenek a változások, munkájukat eredményesebbnek érzik a logikusan átalakított, praktikussá vált épületben.

A Hám János Óvodát november 24-én, csütörtökön áldja meg Schönberger Jenő püspök. Az eseményen, a helyi közigazgatási hivatalok képviselői mellett, Magyarország Kormánya képviseletében jelen lesz Soltész Miklós, egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: