2016-05-04 16:20:47• hírek • Szatmar.ro

Áramszolgáltató váltás! Alacsonyabb lesz a számla?

Az Európai Unióban már 2004-ben megtörtént az elektromos áram árának a liberalizációja, az utóbbi időben pedig Romániában és Szatmár megyében is egyre több áramszolgáltató magáncég jelent meg. A szatmáriak elsőre kicsit hitetlenkedve fogadták a lehetőséget, sokakhoz nem jutott el az az információ, hogy nem kell tartani a váltástól, hiszen az egyetlen következmény az olcsóbb áram, emiatt pedig az alacsonyabb áramszámla. Már most jól látszik, hogy lassan, de biztosan közelítünk a már jól bevált külföldi gyakorlathoz, ahol mára már a lakosság túlnyomó többsége magánszolgáltatóktól veszi az áramot.

A témában a Szatmár.ro az Electricnet nevű, szatmárnémeti székhelyű, de országos szolgáltatót kereste meg bővebb tájékoztatás céljából.

Mint azt Reizer Szabolcs vezérigazgatótól megtudtuk: jelenleg Romániában a nagy cégek 95 százaléka búcsút vett az állami energiaszolgáltatótól, az Electricától, a kicsi és közepes cégek 30 százaléka váltott már, a lakosság felé pedig nem olyan rég történt meg a nyitás - az Electricnet már több mint 3 ezer szatmári háztartásban szolgáltatja az elektromos áramot. De jelen vannak sok helyen Váradtól Galacig.

A szolgáltatóváltás semmiben sem befolyásolja a háztartás életét, mivel az áram ezentúl is a már kiépített Electricás elosztó-hálózaton érkezik el a felhasználókhoz, ugyanazok olvassák le a villanyóra állását mint eddig. Akik a frissen megjelent cégeket nem tartják megbízhatónak, tudniuk kell, hogy akik áramszolgáltatásba kezdenek, 1 millió eurós biztosítékot kell letegyenek, tehát ez is bizonyítja, hogy ebben az ágazatban csak komoly cégek szerepelnek. Ha pedig valami csoda folytán mégis megtörténik a lehetetlen, és bebukik egy ilyen cég, az ügyfél nem marad áram nélkül, hiszen a "Furnizor de Ultima Instanta"-ként meghatározott szolgáltató kötelezően vissza kell vegye az ügyfelet szankciók nélkül.

A hálózat szervizelését, a hibaelhárítást is ugyanaz a csapat végzi, ők pedig nem tehetnek különbséget az ügyfelek között. Magyarán, ha a hálózat elromlik, ugyanúgy nem lesz áram az állami cég kliensénél és a magáncég ügyfelénél sem. De ha a magáncég kliense előbb jelenti a hibát, az ő problémájára kell előbb megoldást találjanak a szakemberek.

„Maga a szolgáltatóváltás nem egy bonyolult feladat. Ezért mindenkinek azt tudom tanácsolni, hogy gondolkodjon el a szolgáltatóváltás lehetőségéről. Aki váltani szeretne, és minket tisztel meg bizalmával, egy villanyszámlával, egy személyi igazolvánnyal kell betérjen az Ankora kereskedelmi központ épületében található székhelyünkre, mi pedig minden szükséges formaságot elintézünk" - magyarázza Reizer.

A vezérigazgató ajánlatban a jelenlegi, 0,229 lej/kWh árhoz képest akár több mint 30 százalékkal olcsóbb áramot kínál, ami 0,145 lej/kWh, amihez hozzátevődnek különféle adók. Ezt az árat azért tudják biztosítani, mivel ők egy cégcsoport része, amelynek többi tagja éppen elektromos áram előállításával foglalkozik, így gyakorlatilag a maguk által előállított áramot adják tovább. A szerződésben foglalt árat pedig két évre garantálják. Az alacsonyabb árral pedig gyakorlatilag minden háztartás évi egy vagy két jelenlegi villanyszámla összegét spórolja meg.

Érdekes kérdés, hogy hogyan reagál majd az állami cég a kliensek elvesztésére. Valószínűleg úgy, hogy emelni fog az áron. Jelen pillanatban azért tudják ilyen ,,olcsón'' adni mivel még van a számlában 40 százalék állami szubvenció, ami 2018-ig el fog tűnni. Továbbá a kötelékében jelenleg rengetegen dolgoznak - ahogy az állami cégek esetében lenni szokott, sok a töltelék-munkatárs is. A rendszert pedig valószínűleg addig próbálják majd fenntartani, amíg egy külföldi befektető majd fel nem vásárolja őket, ahogy az mondjuk a Romtelecom esetében is történt.

Ha kérdésed merül fel az áramszolgáltató-váltás kapcsán, fordulj bátran az Electricnet munkatársaihoz. Keresd fel őket az Ankora kereskedelmi központ (egykori Grand Mall) épületében található székhelyükön, vagy hívd a 0374-647-444-es telefonszámot!

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: