2013-11-26 13:18:10• hírek • Szatmár.ro

Amit feltétlenül tudnod kell, mielőtt télen autóba ülsz

Az autónk téli felkészítéséhez ad tanácsokat Márton Áron, a Grup West igazgatója.

A meteorológusok jóslatai szerint már a héten hideg időre és hóra számíthatunk egész Romániában. Aki eddig halasztgatta az autó felkészítését a hideg időszakra, ne tegye tovább. Érdemes felkeresni egy szervizt, ahol szakszerűen előkészítik az autót a a jeges utakra és az akár -20 Celsius fokos hőmérsékletre is.

De mire is kell figyelnünk az autó téli felkészítése kapcsán - erre ad választ a magát egyszerűen csak autómániásnak tituláló Márton Áron, a szatmárnémeti Grup West igazgatója. Az autós szakember néhány olyan dologra is felhívta a figyelmünket, amire mi nem is gondoltunk volna...

- A hideg időszakra való felkészítés alapja a nyári gumik lecserélése télire. Figyeljünk arra, hogy friss téli abroncsot szereltessünk fel az autónkra, hiszen az anyag elöregedik egy idő után, ez pedig leginkább bosszúságot okozhat majd az autósnak. A téli gumi ne legyen semmiképp sem régibb négy évnél, a profilmélység pedig ne legyen 5 milliméternél kevesebb.
A csúszós utakon különösen fontos az, hogy a fékrendszerünk rendben legyen, a szervizben érdemes átnézetni ezt és ha kell, állítani rajta. Fontos a jól beállított futószög is, mert ha ez nem megfelelő, akkor az autógumik nem egyformán kopnak. Ez sem különösen nagy költség, ha pedig egyszerre kopnak a gumik, a következő évben is lehet használni őket és nem kell a szett mondjuk egy vagy két darabját teljesen újra cserélni.

Ellenőriztessük a fagyálló folyadék szintjét és az erre a célra kifejlesztett szilikonos anyaggal kezeljük az autónk kédereit is. Ezek az ajtókon, csomagtartón a szigetelő gumitömítések.  Ezzel megelőzhetjük azt, hogy befagyjanak az autónk ajtói vagy éppen nem tudjuk kinyitni a csomagtartót - ha pedig erőltetjük a nyitást, vagy az autó festése, vagy a kéderek rongálódnak meg.

A nagy fagyok előtt arra is figyelnünk kell, hogy a gépkocsin található zárak ne fagyjanak be, erre is létezik speciális anyag, ami egy egész téli szezonon át megvéd a kellemetlenségtől. Figyeljünk arra, hogy az ablakmosó-folyadékunk is ellenálljon a nagy hidegnek, mert a befagyott ablakmosó rengeteg kellemetlenséget tud okozni - mondja Márton.

A télre való felkészülésnél érdemes a csomagtartóba elhelyezni egy pokrócot és egy üveg vizet is, a kesztyűtartóban pedig jó ha van egy csoki vagy némi szőlőcukor. A csúszós utakon megeshet az, hogy a nagy havazás miatt egyszerűen elakad az ember az autójával - ilyenkor jön jól az említett "túlélőcsomag". Hosszabb útra induláskor pedig érdemes több benzint tankolnunk, mint amennyire amúgy az út megtételéhez kellene - így ha elakadunk, az autót fűtve tudjuk tartani akár hosszú időn keresztül is.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: