2011-03-18 08:03:46• hírek • Szatmár.ro

Alszik a baba

Az alvás, a pihenés  nagyon fontos, mind a kisbabák mind a szülők számára, és a tévhitekkel ellentétben a kisbabás szülők is tudnak aludni, de ehhez meg kell ismerniük és el kell fogadniuk kisbabájuk alvási szokásait. Ezzel kapcsolatban olvasóink Gödri Réka cikkéből meríthetnek fontos információkat.

Átalussza már az éjszakát? - hangzik a jól ismert kérdés újból és újból a kisbabás szülők felé, azt a benyomást keltve bennük, hogy az ő kisbabájukkal valami nincs rendben, mert már 2 hónapos, már hat hónapos, vagy akár már másfél éves és még mindig nem alussza át az éjszakát. Az is megtörténhet, hogy a sok ehhez hasonló kérdés hatására a szülők nekilátnak a manapság népszerű módszerek valamelyikével aludni tanítani kisbabájukat. Addig "suttognak" neki (Tracy Hogg), addig veszik fel és teszik vissza a gyereket a kiságyba (Ferber módszere), amíg a gyerek megtanulja, hogy a szülőket éjjel nem kell zavarni (csak kérdés, hogy milyen áron).

Az alvás, a pihenés valóban nagyon fontos, mind a kisbabák mind a szülők számára, és a tévhitekkel ellentétben a kisbabás szülők is tudnak aludni, de ehhez meg kell ismerniük és el kell fogadniuk kisbabájuk alvási szokásait. Sok fölösleges idegeskedéstől, ébren töltött órától, éjszakai babaringatástól kímélhetik meg magukat, ha az alvás kérdésében is kisbabájukra figyelnek, elfogadják a kisbaba alvásának mikéntjét, ahhoz alkalmazkodnak, és nem támasztanak a babával szemben irreális elvárásokat.

Hogyan is alszik egy kisbaba?

Dr. William Sears Éjszakai gondoskodás című könyvében leírja, hogy a kisbabák alvási szokásai nagyban eltérnek a felnőttekétől. Míg a nagyobb gyermekek és felnőttek elalváskor egyből a mély alvási szakaszba kerülnek és az éjszaka nagyobb részét mély alvással töltik, a kisbabák elalvás után az úgynevezett REM (rapid eye movement) vagy aktív alvási szakaszba kerülnek, azaz felszínesen alszanak, és az éjszaka során hosszabb-rövidebb mély alvási fázisok váltakoznak az aktív alvási szakaszokkal. Az aktív alvási szakaszban könnyen felébrednek a babák. A gyakori aktív alvási szakaszok szükségesek az agy éréséhez, a gyakori ébredések pedig a kisbaba életben maradását szolgálják (felébred ha éhes, fázik stb). A babák növekedésével kevesebb lesz az aktív alvási szakasz, egyre több időt töltenek nyugodt alvással. A fent ismertetett tényezőkön kívül a különböző életkorokban más és más okai lehetnek az éjszakai ébredésnek: fogzás, betegség, új mozgásformák tanulása miatti nyugtalanság, szeparációs szorongás, félelem.

Hogyan lehet kisbaba mellett a legtöbbet aludni?

A kisbabás családokban nagyon fontos kérdés ez. Ha a szülők nem tudják kipihenni magukat, az rányomja bélyegét az egész napra, meghatározza hangulatukat, munkaképességüket, éppen ezért arra kell törekedni, hogy a család minden tagja a lehető legjobban kipihenhesse magát. Ezt többféleképpen meg lehet valósítani:

- Napközben, amikor a baba alszik, a kismama is lepihen, így bepótolja az éjszaka kimaradt alvásidőt

- Ahelyett, hogy mereven ragaszkodjunk ahhoz, hogy a kisbaba a saját ágyában, szobájában aludjon, és ennek érdekében ébredéskor akár órákat sétálgassunk vele a szobában fel-alá, hogy visszaaltassuk, vegyük a babát magunk mellé. A kisbaba akkor alszik jobban, ha az alváshoz biztosítjuk neki azokat a feltételeket, amelyekre szüksége van. Ez sok esetben azt jelenti, hogy a kisbabának szüksége van arra, hogy hozzánk közel, mellettünk aludjon. Tegyük a kiságyat a szülői ágy mellé úgy, hogy az ágy felé eső rácsokat levesszük, így a kisbaba karnyújtásnyira lesz tőlünk, vagy egyszerűen vegyük magunk mellé az ágyba. Így könnyen megszoptathatjuk, amikor a kisbaba ébred, és nyugodtan alhatunk tovább.

- Este, elalváskor tegyük a kisbabát a saját ágyába, majd az első ébredéskor vegyük magunk mellé, szoptassuk (etessük) meg, és aludjunk tovább. Így azt az időt, amit a kisbaba visszaaltatásával töltenénk, alvással tölthetjük.

-Ha ragaszkodunk ahhoz, hogy a kisbaba külön ágyban aludjon, altassuk egyszemélyes ágyon (leesés gátlóval), és éjszaka amikor megébred feküdjünk mellé, így altassuk vissza. Így ha kedvünk tartja, mellette maradhatunk, ha nem, visszamehetünk saját ágyunkba miután visszaaludt. Sokkal könnyebb a babát visszaaltatni úgy, hogy közben nem tesszük-vesszük ( ki a kiságyból és vissza).

Tudom, sokan ellenzik a kisbabával való együtt alvást, ugyanis attól tartanak, hogy ha maguk mellé szoktatják a babát, sosem fog külön aludni, de ez nem így van. A kisbaba idővel az egyedül alvásra is megérik. Gondoljunk csak arra, hogy ha mi magunk is úgy szeretünk aludni, hogy valakihez odabújnunk, nem várhatjuk el gyermekünktől sem, hogy ő tőlünk távol, rácsos kiságyban töltse az éjszakát.



Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: