2016-02-04 17:03:28• hírek • Szatmár.ro

Alakul a költésgvetés: az RMDSZ 40 témakörben tett módosító javaslatot

Egy ötórás, maratoni gyűléssorozat során csütörtökön megfelelő irányvonalat sikerült szabni Szatmárnémeti fejlődésének, hiszen az RMDSZ városi tanácsosai sikeresen fogadtatták el a költségvetést érintő javaslataik nagy részét a szakbizottságokban - írja a Szövetség sajtóközleménye. A folytatásban az írást változtatások nélkül közöljük.

A városvezetés által a huszonnegyedik órában elkészített eredeti költségvetést a szatmáriak igényeihez igazítottuk. Amellett, hogy egy pillanatig sem volt veszélyben sem a tanárok, sem pedig a közalkalmazottak fizetése, a módosítási javaslatok révén újra sikerülhet megfelelő pályára állítani megyeszékhelyünk ügyeit.

Sajnos ez a költségvetés sem tartalmazza a jelenlegi városvezetés egykori ígéreteinek megvalósítását: sem munkahelyteremtési, sem ingyen hőszigetelési, sem szociális vagy fiataloknak szánt lakásépítési programot nem tartalmaz.

Az RMDSZ javaslatai révén ugyanakkor komoly összegek lettek beépítve a városban található földutak rendbetételére, a városközpont parkolási problémáinak megoldására hatástanulmányt kérünk a földalatti parkoló építésére, konkrét pénzösszeget különítettünk el a régi központ régi pompájának visszaadására, az épületek homlokzatának felújítására. Meghallgatva a lakosság ezirányú panaszát, felvetettük a város köztisztaságával kapcsolatos gondokat: sohasem volt még ilyen koszos és sáros a város.

Külön figyelmet szenteltünk a fiatalok igényeire, biztosítjuk a tanügyi intézmények fejlesztési projektjeinek finanszírozását, iskolai fogászati rendelőket indítunk, a lakónegyedekben bicikli- és babakocsitárolók építését és felszerelését készítettük elő. Ismét javasoltuk konkrét összeg elkülönítését az Sárerdő felé tervezett kerékpárút megvalósítására. Az újabb Szamos-hidat a városvezetés ismét csak 1.000 lejes tételként szerepelteti a költségvetésben, de közben már biztosítanunk kell a Decebal-híd javításának munkálatait. Jelentős összegeket különítettünk el a a 17-es, Carpati I és Carpati II lakótelepek rendbehozatalára. Sajnos az idei költségvetésben mindössze két út teljes felújítására van lehetőség, mivel a hivatalnak nincsenek többre előkészített tervei.

Összesen mintegy negyven különböző témakörben fogalmaztunk meg javaslatot, amelyek pénteki elfogadása esetén az üres ígérgetések és céltalan közpénzherdálás helyett egy rendezett fejlesztési irányvonalat, a szatmáriak igényeit szem előtt tartó eszközt kaphat a városvezetés. Reméljük, hogy javaslataink a holnapi, végleges szavazáskor is hasonló konstruktív hozzáállásra találnak, hiszen a város fejlődése mindannyiunk közös érdeke.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: