2012-03-29 09:30:10• hírek • MTI

Sapientia: megvan az akkreditálás

A marosvásárhelyi Sapientia-épület
A marosvásárhelyi Sapientia-épület
A magyar kormány és az Országgyűlés 1999-ben döntött úgy, hogy támogatja az önálló erdélyi magyar egyetemi oktatást, és létrehozza az Erdélyi Magyar Tudományegyetemet.

Kihirdette a román államfő a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem (EMTE) intézményi akkreditálásról szóló törvényt - közölte az államelnöki hivatal. A jogszabályt február végén fogadta el a román parlament.

Dávid László rektor az MTI-nek elmondta: ezzel lehetővé válik az, hogy a Sapientia EMTE államvizsgát szervezzen az akkreditált szakokon és oklevelet állítson ki az itt végzett hallgatóknak. Ameddig ugyanis a tanintézmény nem kapta meg az egész intézményre vonatkozó szakmai elismerést, a végzős hallgatóknak más egyetemek bizottságai előtt kellett számot adniuk tudásukról, és az illető intézmények oklevelét kapták meg.

"A hallgatók ezentúl külföldi tanulmányutakat is megpályázhatnak, részt vehetnek olyan mobilitási programokban, mint például az Erasmus Charter, amelyre éppen szerdán nyújtottuk be pályázatunkat" - mondta a rektor. A magyar állami támogatásból működtetett, 2001-ben alapított egyetemen jelenleg 1900 hallgató tanul 29 szakon, három városban: Kolozsváron, Marosvásárhelyen és Csíkszeredában. A szakokat egyenként vizsgálja meg a Romániai Felsőoktatási Minőségbiztosítási Hatóság (ARACIS): eddig 15 szak kapta meg a hitelesítést, szerdán pedig a tizenhatodik, a kolozsvári európai tanulmányok szak is a legmagasabb, "bizalmi" minősítést érdemelte ki az ARACIS küldöttségétől, így hitelesítéséhez már nem fér kétség - magarázta Dávid László.

Az akkreditált szakok sem adhattak ki azonban oklevelet, amíg maga az egyetem nem szerezte meg ezt a jogot: ehhez már nemcsak az ARACIS jóváhagyására volt szükség, amelyet 2010-ben megkapott, hanem a - bukaresti kormány előterjesztése nyomán - a román parlamentnek kellett egy törvényt elfogadnia az egyetem "megalapításáról", ami újabb másfél évet vett igénybe. Az ügydöntő szavazásra idén február 27-én került sor a bukaresti képviselőházban. Ezt a jogszabályt hirdette ki szerdán Traian Basescu államfő.

Sapientia - megvan az akkreditáció


Markó Béla miniszterelnök-helyettes a képviselőházi szavazás után azt mondta: A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem akkreditációja nem született volna meg a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) politikai támogatása nélkül és szükség volt a politikai befolyásra akkor is, amikor az egyetem ideiglenes működési engedélyét kellett megszerezni.

A Sapientia EMTE-t a magyar történelmi egyházak által 2000-ben bejegyzett Sapientia Alapítvány hozta létre. Az intézmény a magyar állam támogatásából tartja fenn magát. Az egyetem 2001-ben ideiglenes működési engedéllyel kezdte meg tevékenységét.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: