2009-04-24 17:12:34• hírek • Tóth Klarissz

Ajak gondok

A tavasz már javában érezteti hatását. Ebben az időszakban a problémás testtájakat kezelésbe veszünk, de a legtöbb nő hajlamos megfeledkezni egy szembetűnő testrészről ami szintén ápolásra szorul, mégpedig az ajkakról. Pedig a csókos és szerelmes hangulatú májusi időszakra az ajkakat is jobb idejében felkészíteni.

A nőknek gondot jelent nemcsak az ajkak, hanem a szájzug szárazsága és repedezése egyaránt. Akár kezelésként, akár megelőzésként érdemes hidratáló krémet és szájbalzsamot kenni erre a területre is. Vitathatatlan, hogy az ajkak akkor a legszebbek, ha ápoltak. Bőrünk más területeihez hasonlóan az életkor előrehaladtával fokozatosan veszt rugalmasságából és vitamintartalmából, ezért jóval könnyebben hámlik. A hámló ajkak azon kívül, hogy sok kellemetlenséget okoznak, esztétikailag sem nyújtanak szemet gyönyörködtető látványt.

Az ajkak vékony bőrének szárazsága hámláshoz vezet, de a probléma nem minden esetben innen eredeztethető, allergiás reakció is kiválthatja. Elsőként derítsük ki, hogy mi válthatta ki az irritációt, ez lehet valamilyen gyógyszer, fogkrém, étel vagy akár a kedvenc rúzsunk is. A hámlás vészjelként is szolgálhat, a legtöbb esetben a szervezetünkben szunnyadó gyulladásra figyelmeztethet vagy egy betegség előszele is lehet. Ebben az esetben igyekezzünk megszüntetni az allergiás reakciót kiváltó hatást, de erőteljes hámlás esetén feltétlenül keressünk fel egy bőrgyógyászt. Míg a szem a lélek tükre, addig a száj egészségi állapotunk szemmel is jól látható visszatükröződése.

Ha nem belső, szervi okokról van szó és ajkunk mégis cserepes bőrű marad, próbáljunk ki egy meglehetősen enyhe hámlasztó krémet, lehetőleg gyümölcssavasat. A krémet elegendő mindössze két-három percig az ajkunkon hagyni, majd langyos vízzel mossuk le, végül kenjünk rá kevés hidratálókrémet. A gyógyszertárakban és gyógynövényboltokban kaphatók speciális szájápolók, de a bőrtípusunknak megfelelő és az arcbőrünkön már jól bevált krémet is használhatjuk.

Nem feledkezhetünk meg a ráncokról sem. A ráncok - bárhol is jelenjenek meg - mindig gondot és kellemetlenséget jelentenek. Ez alól a száj környéke sem képez kivételt. Természetes, hogy a kor előrehaladtával ezen a területen is egyre több ránc jelenik meg, de sokszor a túlzásba vitt szoláriumozás vagy napozás is felgyorsítja a folyamatot. A korai ráncosodás azonban a túlzott dohányzás és a kevés folyadékbevitelnek is betudható. A száj környékén illetlenkedő ráncok kialakulását úgynevezett gyümölcssavas hámlasztással megelőzhetjük és kezelhetjük, ezt követően pedig olyan krémeket kell használnunk, melyek C-, A- és E-vitamint tartalmaznak.

Végül az sem mindegy, hogy milyen rúzst és ajakbalzsamot használunk. Érzékeny bőr esetén használjunk hidratáló hatású, kámfor, jojoba, méhviasz, kókuszolaj összetételű és E-vitamintartalmú gyógy-balzsamot. Kényeztessük ajkainkat a csókidény előtt!

Kényeztessük kiszáradt, érzékeny ajkainkat

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: