2014-01-24 12:39:56• hírek • Nagykároly.ro

Afrikai trófeák kiállítása a kastélyban

Sir Dr. Pánczél Zoltán 2013-ban távozott közülünk
Sir Dr. Pánczél Zoltán 2013-ban távozott közülünk

Tízezernél is több látogató keresheti fel a január 31-én, pénteken megnyíló afrikai vadásztrófea- és fegyverkiállítást. Ráadásul korántsem utópisztikus feltételezés a lehetséges nézőszám, hiszen párját ritkító tárlatról, a szatmárnémeti születésű, tavaly elhunyt Dr. Pánczél Zoltán gyűjteményének tárlatáról van szó.

A kastély emeleti részén négy-öt teremben gyönyörködhetünk majd az antilop- vagy az oroszlán-trófeákban, illetőleg a fegyver-különlegességekben. Számos szervezettel együttműködve a megyei múzeum bonyolítja a kiállítás szervezését. Feltételezhetően legalább akkora sikere lesz ennek a látványosságokban gazdag tárlatnak, mint a tavalyi fegyverkiállításnak, mely a nagyszebeni Brukenthal Múzeum nagylelkűségének köszönhetően volt látható Nagykárolyban is - azt a tárlatot egyébként több mint 8 ezren látogatták meg.

A trófeakiállítás kapcsán Bogdan Georgescuval, a város kulturális igazgatóságának és az idegenforgalom-népszerűsítő központ vezetőjével beszélgettünk. Meglátása szerint lényeges, hogy évről évre olyan kiállítások is legyenek a kastélyban, melyeket megtekintik azok is, akik az állandó tárlatokat már látták. Ugyanakkor az ilyesféle „nagy attrakciók" növelik a kastély, ezen keresztül pedig a város turisztikai potenciálját. Személyes véleménye szerint a Pánczél-féle gyűjteményből származó trófeák szebbek, látványosabbak, mint például a bukaresti hasonló tárlatban lévők. Különösen vonzó lehet majd ez a kiállítás az Iskola másként elnevezésű alternatív tanhét alatt, amikor is - várhatóan - számtalan iskolai csoport keresi fel a kastélyt.

Sir Dr. Pánczél Zoltán romániai magyar üzletember volt, Szatmárnémetiben született 1959-ben. Egyetemi tanulmányait Temesváron végezte. Európa egyik legnagyobb, úgynevezett franchise rendszerének, a Fornetti Románia elterjesztésével a legsikeresebb franchise vállalkozást valósította meg az országban. Doktorként, a temesvári egyetem rektoraként, pedig fiatal generációkat oktatott a gazdasági, üzleti élet tudnivalóira, rejtelmeire. Rengeteg társadalmi munkát és karitatív feladatot vállalt. Többek között a román-magyar üzleti egyesület elnöke volt hat esztendőn át. Elkötelezett támogatója volt a Tisztelet Társaságának. Tevékenysége elismeréséül, tavaly januárban, az egyesület nyolcadik születésnapán megkapta a Tisztelet Társaság Rózsa díját. S bár a polgári életben nem használta, megillette őt a Sir megszólítás, hiszen a Jeruzsálemi Szent János Szuverén Máltai Lovagrend Autonóm Perjelségek Szövetsége nagykereszt lovagja, valamint a rendi állam gazdasági minisztere volt. Magyarország Külügyminisztériumának tiszteletbeli konzulját végakaratának megfelelően Budapesten helyezték örök nyugalomra 2013. február 16-án.

Afrikai trófeák kiállítása a Károlyi-kastélyban

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: