2011-03-22 17:14:25• hírek • Garzó Ferenc/MTI

Adrian Severin nem mond le

Nem mond le európai parlamenti képviselői mandátumáról Adrian Severin román szociáldemokrata politikus, aki egy brit lap szerint pénzért cserében vállalta törvénymódosító javaslatok beterjesztését az európai törvényhozásban.

Severin maga jelentette ki kedden egy román hírtelevíziónak, hogy nem hajlandó lemondani, és továbbra is elvárja, hogy alaposan vizsgálják ki az ügyet. Severin két másik EP-taggal együtt egy brit napilap újságíróinak korrupciós csapdájába esett.

A politikus kedden kilépett az EP szocialista frakciójából, megelőzve ezzel a kizárását. A szocialisták továbbra is azt kérik tőle, hogy mondjon le EP-képviselői mandátumáról. Kedden ugyanezt követelte tőle Victor Ponta, a román Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke is, aki a pártból való kilépésre is felszólította Severint. Ponta kijelentette, hogy az EP-képviselő saját hibájának, és nem "konspirációnak" az áldozata.


Adrian Severin - nem mond le
Adrian Severin - nem mond le


Severin elmondta, hogy nem hajlandó "rituális áldozatot" bemutatni, csak azért, hogy mindenki megszabaduljon az igazság kiderítésének felelősségétől. Szerinte nem szolgálja sem az állampolgárok, sem az európai intézmények érdekeit, ha az igazságot általában feláldozzák a jó közmegítélés érdekében. Az EP-képviselő továbbra is ártatlannak vallja magát.
Hannes Swoboda, az Európai Parlament szocialista frakciójának alelnöke a Hotnews című román hírportálnak elmondta: Severinnek megvan minden oka arra, hogy lemondjon, és hangsúlyozta, elvárták volna tőle, hogy ne tegye bonyolultabbá saját frakciója és az EP helyzetét. Rámutatott: nem rendelkeznek olyan eszközzel, amivel rákényszeríthetnék Severint a lemondásra. 

A három képviselő - a The Sunday Times című brit újság szerint - magukat lobbistáknak kiadó brit újságírók megkeresésére pénzért vállalta kereskedelmi érdekeket szolgáló törvénymódosítások benyújtását és vállalati tanácsadói munkakör betöltését. A szlovén és az osztrák képviselő lemondott EP-képviselői mandátumáról, de közvetlenül egyikük sem ismerte el a korrupció tényét.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: