2016-04-28 12:20:58• hírek • Szatmár.ro

Ifjúsági csere: 9 ország, 43 fiatal, 1 cél

„You/th facilitate!" néven zajlott Európai Unió által támogatott projekt a Szatmári Fiatalokért Kulturális Egyesület (SZAFKE) szervezésében 2016. április 4. és 10. között.

A kilenc országból országonként 5 fiatalt számláló rendezvénynek Szatmárnémeti adott otthont, s két szakértővel dolgoztak együtt egy héten át a fiatalok, hogy megtudják, ők miként lehetnek olyan ifjúsági vezetők, akik facilitátorként, folyamatvezetőként előrébb mozdíthatnak egy-egy kényes helyzetet.

A litvániai, lettországi, észtországi, csehországi, horvátországi, magyarországi, bulgáriai, spanyolországi és romániai fiatalok különféle csoportokban ismerkedtek ezzel a területtel, ugyanakkor az Erasmus+ program által kínált lehetőségekkel, amelyek közül ők egy ifjúsági cserén vettek részt, de mellette lehetőségük van képzéseken való tanulási lehetőségre, valamint az Európai Önkéntes Szolgálatba való bekapcsolódás által több hónapos külföldi tapasztalatszerzésre is, azokon a területeken, amelyek őket a legjobban érdeklik. A nemzetközi csapatban használatos nyelv az angol volt, így egyértelműen kijelenthető, hogy a programok keretén belül van lehetőség a nyelvi kompetenciák fejlesztésére.

„A program során szerzett tapasztalatokat a meghatározott nyolc kompetencia csoportba sorolják a résztvevők, saját maguk megállapítva, hogy ki és mennyit fejlődött. Ezen fejlődési útvonalakat összesíti az úgynevzett Youthpass tanúsítvány, amelyet minden résztvevő megkap. Külföldön ez felér egy komolyabb bizonyításával annak, hogy a szóban forgó munkakereső vagy önkéntes elkötelezett egy-egy területtel kapcsolatban s ez is plusznak számít azokkal a jelentkezőkkel szemben, akik nem rendelkeznek ezzel" - mutatott rá a tanúsítvány előnyeire Őri-Pákay Franciska, a SZAFKE alelnöke és egyben a projekt koordinátora.

Évente háromszor van lehetőségük arra - többek között - a civil szervezeteknek, hogy ehhez hasonló projektek finanszírozására pályázzanak. A fiatalok számára azonban nyitva van az egész világ, hiszen kijuthatnak ifjúsági cserékkel és képzésekkel olyan országokba, ahol még nem jártak.

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: