2016-05-04 16:06:26• hírek • Szatmar.ro

A változásban segíthetnek az aktív fiatalok

A vidékfejlesztés egy kevésbé ismert módjával ismerkedtek Európa tíz országából érkezett fiatalok az elmúlt héten Szatmárnémetiben. A „Be the Agent of Change" elnevezésű projekt házigazdája a Szatmári Fiatalokért Kulturális Egyesület volt, amely a Fiatalok Lendületben program jogutódján keresztül, az Erasmus+ programból nyert támogatást az egyhetes képzésre.

„Ahhoz, hogy a fiatalok felfedezzék azokat a szociális, kulturális és környezeti potenciálokat, amelyekkel Európa szinte minden vidéke rendelkezik, már csak az eszközök és a technikák hiányoznak" - magyarázta a projekt háttérgondolatát Őri-Pákay Franciska, a projekt koordinátora, majd hozzátette, hogy a vidékfejlesztésben a szociális vállalkozói szellem sokkal fontosabb a globális gazdasági válságban, mint eddig bármikor.

A Litvániából, Lettországból, Lengyelországból, Magyarországról, Bulgáriából, Spanyolországból, Máltáról, Görögországból, Törökországból és Romániából érkező fiatalok kutatást is végeztek Szatmárnémetiben április 16. és 23. között politikusok, újságírók, vállalkozók, középiskolások, valamint az utca emberei között, majd azt kielemezve ötletekkel álltak elő, mit kellene tennie a városvezetésnek arra nézve, hogy a fiatalok igazán örömmel éljenek ebben a városban.

Felmérték, milyen kulturális és szórakozási potenciállal rendelkezik a város, s ehhez képest tették meg további javaslataikat. „A két tréner vezette képzés rávilágított arra - a szatmárnémeti példán keresztül -, hogy a fiataloknak hazatérve aktív polgárokként, s ahogy a képzés alatt fogalmaztak, a változás ügynökeiként fellépve innovatív és kreatív kezdeményezésekkel kezdjék el apró lépésekkel megváltoztatni a saját szűkebb környezetüket, amely ugyanakkor része Európa társadalmi, kulturális és szociális közösségének" - mesélte a SZAFKE alelnöke, aki szerint a multiplikátor hatás miatt a képzésről szétszéledő több mint negyven fiatal már egy erős mag lehet a változáshoz.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: