2014-01-28 15:32:46• hírek • Szatmár.ro

A történelmi városközpont felújítására kér pénzt az RMDSZ

Szatmárnémeti régi városközpontjának rendbetételére, a Kölcsey épületének rehabilitációjára, biciklis infrastruktúra építésére, a közszállítás színvonalának az emelésére tett le módosító javaslatot a megyeközpont költségvetésének kapcsán az RMDSZ. A módosítási javaslatok listáját a sajtóhoz is eljuttatták, ez az alábbiakban olvasható.

Kiindulópont: az idei költségvetés elemzésekor sajnálattal vettük tudomásul, hogy idén sem sikerült lényegesen javítani rajta az előző évekhez képest: még mindig hiányoznak a helyi vezetők által megígért kormánypénzek, nem találtunk egyetlen jelentős mértékű fejlesztést sem a 2013-as vagy 2014-es évhez képest. Éppen ezért különösen fontosnak tartjuk a saját forrásaink ésszerű felhasználását, a szatmári adófizetők pénzéből csak olyan tételekre költsön a Polgármesteri Hivatal, amelyek az egész város számára fontosak és hasznosak. Javaslataink:

1. Infrastruktúra:

- a tervezett költségvetés egyik legfontosabb eleme, a beruházási rész nincs részletesen tárgyalva. Több információt kérünk a tervezett utcákról, épületekről és a beruházások részleteiről, addig javasoljuk a tavalyi 17 millió lejes összeg megtartását.

- Szatmárnémeti történelmi központjának rendbetétele: az elmúlt évben megváltozott törvénykezés végre megteremti a lehetőségét annak, hogy a történelmi épületek homlokzatát helyi közpénzeket felhasználva rendbe tegyük. A tavaly elfogadott 146-os törvény értelmében kérjük egy 200.000 lejes pénzügyi keret leválasztását ezeknek az épületeknek a felleltározására, a technikai tervek elkészítésére és néhány épület homlokzatának felújítására.
Gondolunk itt a Pannónia szálló homlokzatára, a Zsidó Korzó néhány épületére és az Iparosotthon szomszédságában levő épületekre. Célunk az, hogy a következő években is folytatódjon a keretösszegek kiutalása és a Régi Központ visszanyerje századeleji szépségét és hangulatát.

- Megnyugtatóan szeretnénk rendezni a Babes-Bolyai Tudományegyetem helyi karának áthelyezését: az egyetem új épületének rendbetételére fordítsunk ebben a költségvetési évben 500.000 lejt, hogy a Wesselényi utca történelmi épületében optimális körülmények között kezdjék a 2014-2015-ös tanévet. Az épület rehabilitációs terve már készen van, kérjük 10.000 lej kiutalását a tervek aktualizálására, ezáltal európai uniós pályázati lehetőségek is megnyílnak a műemlék-épület eredeti állapotának visszaállítására.

- Az év eleji piaci tarifaemelések tükröződjenek a piacokat érintő beruházásokban: az eredeti költségvetésben csak az ócskasor terve szerepel, kérjük az összes piac modernizálási tervének elkészítését még ebben az évben, ezek finanszírozása lehetséges az ADP költségvetéséből, javasolt összegek: 10.000-10.000 lej

- Kérjük a Kölcsey Ferenc Főgimnázium épületének rehabilitációjára költségvetési tétel megnyitását, ennek indító összege (1.000 lej) szerepeljen az idei költségvetésben.

- Biciklis infrastruktúra: a város zsúfoltságának, közlekedési problémáinak egyik lehetséges megoldása a bicikliutak elkészítése, minél hamarabb meg kell teremtsük az optimális feltételeket ezek biztonságos használatára. Emellett fontos sport és szabadidős tevékenységekre adnak lehetőséget fiataloknak és időseknek egyaránt.
Javasoljuk a biciklis témában:

- Készüljön el a 2014-es évben egy átfogó tanulmány a biciklis infrastruktúra elkészítéséről: a jelenlegi útvonalak felleltározása, a problémás helyek feltárása, megoldások és új útvonalak feltérképezése legyen  megfinanszírozva az idei költségvetésben 100.000 lej értékben. Ezt a tevékenységet a biciklis társadalom aktivistáinak bevonásával képzeljük el.

- A Sárerdő felé vezető bicikliút csak megvalósíthatósági tanulmány szintjén van benne az idei költségvetésben. Kiemelt turisztikai és szabadidős zónáról lévén szó, javasoljuk még ebben az évben a technikai tervek elkészítését 50.000 lej értékben és még az idei költségvetés kedvére kezdődjön el a kiépítése, 250.000 lej értékben.

2. Közszállítás

Az idei évi költségvetésben  is szeretnénk javítani a közszállítás színvonalán, viszont autóbuszok beszerzése nem szerepel a tervekben. Javaslatunk erre az évre: 300.000 lejes összegben buszmegállók, padok, jegyautomaták kihelyezése, térképek kihelyezése, hogy megfelelő körülményeket teremtsünk  a várakozásra, átszállásra.

3.  Szociális szolgáltatások

A szociális szolgáltatások fenntartására és bővítésére javasoljuk a SPAS költségvetésének kiegészítését a következő összegekkel:

- Surorile de Caritate: 25.000 lej

- Ezüst Otthon: 150.000 lej, ennek a nemzetközi projektnek a folytatása kiemelten fontos a megyeközpont számára, az összeg kiutalása által európai finanszírozás is lehetséges

4. Köztisztaság:

Szükségesnek tartjuk a köztisztasági vállalat tevékenységének szigorúbb ellenőrzését, a szemétszállítási és takarítási tevékenységek minőségének javítását. A tavalyi évben, a sajtónyilatkozatokkal ellentétben a Polgármesteri Hivatalnak nem sikerült a költségek csökkentése, idénre 10%-os reális költségcsökkentést kérünk, a végösszeg 11.250.000 lej legyen.

5. Közbiztonság

Ebben az évben fejeződik be a 2011-ben elkezdett térfigyelő kamerák telepítését célzó projekt, emellett javasoljuk a szolgáltatás minőségének javítását:

- Egységes segélyhívószám a Helyi Rendőrség számára, ezt könnyebb megjegyezni, ezáltal többen tudják hívni a szolgáltatást, összköltsége 10.000 lej erre az évre.

- GPS-nyomkövető rendszer kiépítése a Helyi Rendőrség egységei számára: az autók, mopedek és járőrök valós helymeghatározása segít a diszpécsernek, hogy gyorsabban a helyszínre tudja küldeni a beavatkozási egységeket, ugyanakkor lehetséges a tevékenységek kiértékelése, üzemanyag fogyasztás ellenőrzése. Költsége: 25.000 lej.

6. Kultúra, szabadidő, sport:

A szatmári magyar társadalom számára fontos kulturális és szabadidős tevékenységek megszervezésére kérünk 65.000 lejt az Identitas Alapítvány számára, a következő projektekre:

- Könyvek és folyóiratok kiadása helyi szerzőktől, helyi témákban.

- Kutatói és ismeretterjesztő munka elvégzése kisebbségi témakörben

- Megemlékezések, kulturális és szabadidős rendezvények megszervezése, társ-szervezés

- Irodalmi körök, tánccsoportok, színjátszókörök támogatása.

Szintén a multikulturalitás jegyében szeretnénk 25.000 lejt fordítani az Északi Színház román társulatának 45-ik születésnapjának méltó megünneplésére

Városi Sportklub:

- Kérjük a Városi Sportklub költségvetésének csökkentését: 2013-ban a költségcsökkentés csak sajtónyilatkozatok szintjén létezett, év végére visszajutottunk az előző évek szintjére, csak az addigi színvonalas eredmények maradtak el. Erre az évre szeretnénk egy előre megtervezett, pontos költségvetést, 5500 lejes repülőjegyek és felesleges kiadások nélkül. A jelenlegi dokumentációkban is eltérés van a költségvetési összegek között, várjuk ezek tisztázását.

- A Városi Sportklub és az Olimpia mellett számos olyan sportág és sportegyesület van, amelyet szerintünk támogatni szükséges: a VSK költségvetési különbségeiből adódó összeget javasoljuk a Megyei Labdarúgó Szövetséget 100.000 lejjel és az UNIO Sportegyesületet 50.000 lej értékben, mivel az elmúlt év során a klub jelentős eredményeket ért el országos szinten és öregbítette Szatmárnémeti hírnevét.

7. Eszközbeszerzések:

- Meggyőződésünk, hogy a város jelenlegi gazdasági helyzetében semmiképpen sem prioritás a 100.000 eurós korcsolyapálya megvásárlása, sem a 150.000 lejes „mozdony" beszerzése. Úgy gondoljuk, hogy az erre elkülönített 595.000 lejt sokkal hasznosabban is el lehet költeni

- További információkat kérünk a következő beruházások szükségességéről: 4 autó vásárlása, DSLR kamera vásárlása, „termopán-ablak-készítő-gép" vásárlása

- Javasoljuk 3 sorompós-kártyás beléptető rendszer üzembe helyezését, amelyekkel az  Új Központ parkolási visszaéléseit lehetne visszaszorítani, keretösszeg: 30.000 lej

- Az eredeti költségvetésben egy jelentős összeget fordítana a Polgármesteri Hivatal "városi bútorzat" beszerzésére, de nem részletezi azokat: úgy gondoljuk, hogy a város lakossága számára is fontos, hova kerülnek szemeteskukák, padok, így kérünk részletes listát a tervezett beruházásokról.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: