2014-11-24 09:58:47• hírek • MTI

A többség nem támogatja a kormány leváltását

Nem támogatja a választópolgárok többsége a szociáldemokrata (PSD) Victor Ponta miniszterelnök kormányának lecserélését egy jobboldali kormányra, miután Ponta alulmaradt az elnökválasztáson a jobbközép jelöltjével, Klaus Iohannisszal, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnökével szemben - derült ki egy friss közvélemény-kutatásból, amelyet vasárnap ismertetett az Agerpres hírügynökség.

Az IRES közvélemény-kutató által megkérdezettek alig 21 százaléka támogatná, hogy a PNL alakítson kormányt, és 62 százalékuk úgy véli, hogy nem jó, ha minden hatalom egyetlen pártnál összpontosul.

A múlt vasárnap államfővé választott Klaus Iohannis népszerűsége több mint kétszeresére ugrott: most a megkérdezettek 61 százalékának bizalmát élvezi, míg a választások előtt bizalmi indexe 25 százalék körül mozgott.

Az elnökválasztást elvesztő Victor Pontában a megkérdezettek 27 százaléka bízik, a korábbi 33 százalék helyett. Az elnöki hivatalból decemberben távozó Traian Basescu államfő bizalmi indexe változatlanul 23 százalék körüli, enyhén növekvő tendenciát mutat.

Iohannisban főleg a fiatalok, értelmiségiek bíznak. Az új elnök a történelmi régiók közül leginkább Erdélyben népszerű (69 százalék), legkevésbé pedig az ország déli részén, de ott is a megkérdezettek 56 százaléka mondta azt, hogy bízik benne.

A megkérdezettek 40 százaléka vélekedett úgy, hogy - a szász nemzetiségű - Iohannis első külföldi útja Németországba kell vezessen, 10 százalékuk szerint az Egyesült Államokat, 7 százalékuk szerint pedig a szomszédos Moldovát kellene elsőként meglátogatnia, ahol szintén a román a hivatalos nyelv.

A közvélemény-kutató cég szerint az elnökválasztással magyarázható általános optimizmusnak tudható be, hogy a választópolgárok lényegesen nagyobb - 55 százalékos - arányban mondták azt, hogy jó irányban halad az ország, míg a választási kampány előtt alig 24 százalékuk vélekedett így.

A tömeges lelkesedés a választás eredményét is "eltorzította", utólag ugyanis Ponta szavazói közül is sokan azt állították, hogy Iohannisra szavaztak: a mostani felmérés szerint az új államfő már kétharmados "győzelmet aratott", a valóságos 54,5 százalékos arány helyett. Azt, hogy ez nem a közvélemény-kutató cég mérési hibája, abból lehet sejteni, hogy a választás első fordulójában közzétett négy exit poll felmérés közül az IRES-é állt legközelebb a valósághoz, mostani felmérését pedig a felnőtt lakosság nézeteit 3 százalékos megközelítéssel tükröző országos reprezentatív mintán végezte.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: