2012-03-01 15:41:02• hírek • Kocsis Zoltán

Siralmas állapotban van a Pannónia szálló belseje

A külsejénél is sokkal lehangolóbb, már-már katasztrofális állapotban van a Pannónia szálló belseje -  erről tanúskodnak a Szatmár.ro birtokába jutott exkluzív felvételek. Ilyés Gyula szigorú büntetéseket helyezett kilátásba, ha a tulajdonos nem fékezi meg az épület állagának romlását, de kilátástalannak látja a helyzetet.

Az Építkezési Felügyelet, a Szatmár Megyei Művelődési Igazgatóság és a Szatmár Megyei Rendőrség műemlékvédelemmel foglalkozó munkatársainak társaságában Ilyés Gyula polgármester múlt pénteken látogatást tett a Pannónia szállóban. Pontosabban abban az épületben, amely egykor Pannónia, majd Dacia szállóként működött. Szatmárnémeti egyik legszebb, legismertebb és legpatinásabb épülete immár évek óva magányos harcot vív az enyészettel. Sajnálatos módon az erőviszonyok azonban nem egyenlőek!

Az itt közzétett képeket Ilyés Gyula polgármester készítette látogatása alkalmával és ő bocsátotta a rendelkezésünkre. Levert domborművek, omladozó vakolat, átázott falak, teljesen tönkrement tetőszerkezet, por és víztócsa a lábak alatt - ez jellemzi napjainkban azt az épületet, amely korábban számtalan képeslapon jelenítette meg Szatmárnémetit.

A polgármesteri látogatás célja az volt, hogy az illetékesek felszólították az ingatlant birtokló Vasile Tantas üzletembert: tegyen lépéseket az műemléképület fizikai állapotának megőrzésére, különben jelentős mértékű pénzbüntetésre számíthat. Ilyés szerint ennél többet jelen körülmények közepette nem tehet az épületért.

„Több, mint három éve, 2008 óta gyakorlatilag meghalt az ingatlanpiac - mondta a polgármester. Az azt megelőző években talán lehetett volna vevőt találni az épületre. De most...".

Kelemen Hunor kultuszminiszter január közepi, szatmárnémeti látogatása alkalmával elmondta, hogy a tárca becslése szerint az épület reális értéke 4-7 millió euró között mozog. Mindemellett 7-8 millió euróba kerülne a felújítása. A hírek szerint mellesleg Tantas tíz millió euró körül kér a Pannóniáért.

„Ha valaki szállodát akarna nyitni Szatmárnémetiben, 11-15 millió euróért újat épít magának és nem vesz meg egy műemléképületet", magyarázta a szomorú kilátásokat Ilyés. „Közpénzt pedig ennyit lehetetlenség egy épületre áldozni, miközben saját bevételeinkből alig három millió eurót fordíthatunk beruházásokra idén", mondta a polgármester.

A tetőszerkezet kijavítása, a beázások megakadályozása - mindezt még csak lépésnek sem nevezhetjük. Egy apró lélegzetvételi idő csak. Hogy az ügy mikor fog elmozdulni a holtpontról, hogy a Pannónia Szálló mikor fog feltámadni, azt ember nem tudja jelenleg.

Vagy megéljük, hogy a Pannóniát is ki kelljen majd támasztani?

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: