2012-04-30 08:37:57• hírek • Szatmár.ro

A színfalak mögött - a színházfelújítási projekt háttere

2012, április 12.-én Ilyés Gyula, Szatmárnémeti polgármestere és Cristian Petrescu területfejlesztési és turisztikai miniszter, aláírták a Szatmári Északi Színház felújítását és modernizálását tartalmazó szerződést. A felújításra a Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal által benyújtott pályázat jóváhagyásnak eredményeként, az Európai Unió Integrált Fejlesztési Programja keretében kerül sor.

Az Északi Színház felújításának pályázatát a Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal pályázatíró irodájának csapata készítette el, Koncz Andrea irodavezető, villamosmérnök irányításával.

Szatmár.ro:
Mit érdem
es tudnia egy átlagembernek a pályázatokról?

Koncz Andrea
: Az uniós pályázatok szerteágazó területeket fednek le, melyeknek nagyobb része az infrastruktúra fejlesztést szolgálja, de vannak a könnyebb lélegzetvételű, ún. szoft projektek is, amelyeknek célja tanulmányok készítése, intézmények közötti tapasztalatcsere egy bizonyos szakterület fejlesztésére vagy akár lovas oktatás. Továbbá: széleskörű tapasztalatok, kreativitás a pályázatok megírásában és megvalósításában. Ez egy nagyon változatos terület, hisz két egyforma pályázat nincs, hisz minden pályázat más-más területet céloz meg , ezért nem beszélhetünk rutinmunkáról, ráadásul minden egyes momentum szoros határidőhöz kötött. A felelősség is nagy, hisz ezek a források nagy lehetőségek a város fejlesztésére. Igaz, nem mindent lehet uniós forrásokból megvalósítani. Tudni kell, hogy minden pályázathoz saját hozzájárulás, ún. önrész is szükséges. Sokszor hallom pályázatokhoz nem értő személyek nyilatkozatát arról, hogy a város ezt is, azt is könnyen megoldhatná uniós pénzekből (pl. harmadik híd építését, vagy a magántulajdonban levő Pannónia szálló felújítását stb.). Azt, hogy mire és milyen értékre pályázhatunk azt mindig a pályázati kiírások határozzák meg, amelyek nagyon pontos és szigorú feltételeket szabnak, így a megpályázható összeg felső határát is. Ezért a fent említett példákban szereplő objektumokra nincs és nem is volt pályázati kiírás, mert ezek megvalósítási költségei messze meghaladnák a pályázható finanszírozást. És még nem beszéltünk a tulajdonjogi és rendeltetési szempontokról.

Szatmár.ro:
Mit „termel" az Ön átal vezette iroda ?

Koncz AndreaKoncz Andrea: Az utóbbi négy évben, mióta én vezetem az irodát, 21 pályázatot, közel 25 millió euró értékben készítettünk elő. Ezekből több mint 20 milliót már le is szerződtünk, és megvalósítás alatt vannak. Például ebben az időszakban fejeződött be a volt közfürdő épületének a felújítása is a Kossuth kertben.

Az irodán belül 9 személy foglalkozik az uniós támogatással lebonyolítandó pályázatokkal. A pályázatok számát, értékét és azt a munkamennyiséget tekintve, amelyeket az uniós pályázatok kezelése igényel, ez a szám nagyon alacsony.

Tekintettel arra, hogy nagy számú pályázat megvalósítása az Integrált Városfejlesztési Terv keretén belül most indult el, számos, a hivatalban más osztályokon dolgozó szakember bevonása szükséges ahhoz, hogy a pályázatokban felvállalt kötelezettségeket sikeresen tudjuk véghezvinni.

Szatmár.ro:
Beszéljünk
az Északi Színház felújításáról...

Koncz Andrea:
Az általunk előkészített pályázatokból, amelyik lelkileg a legközelebb áll hozzám, az a színház felújítása. Szerintem különösebb magyarázatot nem igényel, miért.

Ez a 120 éves épület, amelyiket a II. Világháborúban bombatalálat ért és ezért 10 évig zárva tartott, majd csak 1970-ben végeztek rajta utoljára nagyobb javításokat, megszolgálta a felújítást. Szerencsére sikerült beilleszteni a város Integrált Fejlesztési Tervébe és hosszas elbírálási folyamat után (2év!) zöld utat kaptunk a megvalósításra.

A beruházás értéke 14.155.731,92 lej. Biztosan sokan felkapják a fejüket, hogy „két év" ??? Nos általában a szükség felmerülése, vagy egy megoldás ötletének „kipattanását" követően, önkormányzatok esetében egy - két év szükséges az előkészítéshez, megfelelő forrás azonosításához, és újabb egy-két év a finanszírozási szerződés megkötéséhez.

Szatmár.ro:
Milyen lesz
a tervek szerint a felújított szatmárnémeti színház ?

Koncz Andrea:
A felújítás magába foglalja az épület struktúrájának megerősítését, külső és belső tatarozást, épületgépészet cseréjét: a villamosvezetékekét, a fűtést stb. Rendeltetésénél fogva sok olyan részlete van a felújításnak, amelyek számos egyeztetést igényeltek a minisztériummal a költségek elfogadtatásának érdekében. Ezek után elfogadták a színpadtechnika, a nézőtéri székek és páholyok bútorzatának felújítását.

A fény- és hangtechnika viszont nem finanszírozható ennek a programnak a keretén belül, de a város vezetése úgy döntött, mivel ezek hiányában nem lehet színvonalas előadásokat biztosítani a XXI. században, a beruházás keretében szükséges a technikai felszerelések cseréje is. Így ezeket a munkálatokat a város finanszírozza.

Az Északi Színházra ráfér a felújítás

Aztán: évek óta eltűnt a nézőtér egyik ékessége, a csillár, amely biztonsági okokból lett eltávolítva. Én alig várom, hogy ismét régi pompájában tündököljön, és lassú elhalványulása a műsor kezdetét jelentse ismét...

Már a színház megépítésekor forgószínpad emelte az előadások műszaki színvonalát. Mára a teljes berendezés elavult, a szakértők szerint ez közel életveszélyessé, a zenekari árok pedig használhatatlanná vált. Színpadtechnikában jártas szakembereket sikerült bevonni ennek megtervezésébe, így egy korszerű és biztonságos forgószínpadot biztosíthatunk a jövőben, és kibővül a zenekari árok.

Szatmár.ro: Melyek az Iroda további prioritásai ?

Koncz Andrea:
Ebben meghatározó a városi tanács és a polgármester szerepe. A polgármester személye, szemlélete szakmai felkészültsége döntő ebben az ügyben. Gyors döntések sorozata, és a tapasztalaté ez a szerteágazó munka, amely meghatározó egy pályázat sikerében. Munkámban az elmúlt négy évben minden támogatást megkaptam mind a városi tanácstól, mind pedig a polgármester részéről. Ezért vannak folyamatosan Szatmárnémetiben szociális, oktatási, ifjúsági, kulturális, gazdaságfejlesztési, kapcsolatápolási "kisebb" pályázatoktól kezdve a legkomolyabb infrastrukturális beruházásokig.

Szatmár.ro:
Köszönjük a beszélgetést!

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: