2015-07-31 09:13:57• hírek • Baranyi László/MTI

A románok kétharmada hallott a holokausztról

Romániában a 15 év feletti lakosság kétharmada hallott a holokausztról, többségük pedig a "zsidók németek általi kiirtását" érti alatta - derült ki a romániai Elie Wiesel Nemzeti Holokausztkutató Intézet által rendelt közvélemény-kutatásból, amelynek eredményeit csütörtökön tették közzé. Ugyanakkor a válaszadók alig 28 százaléka értett egyet azzal az állítással, hogy Romániában is volt holokauszt.

A válaszadók kétharmada szerint a holokauszt Németországban történt, 39 százalékuk pedig igaznak tartja, hogy más európai országok is részt vettek benne. A romániai országos minta magyar nemzetiségű válaszadóinak viszont több mint fele állította azt, hogy nemcsak Németországban volt holokauszt - mutat rá a kutatásjelentés.

A válaszadók alig 28 százaléka értett egyet azzal az állítással, hogy Romániában is volt holokauszt. Ion Antonescu marsallt, akinek a vezetésével Románia 1940-ben a tengelyhatalmak oldalán lépett be a világháborúba, a megkérdezettek csaknem fele "nagy hazafinak" tekinti, egyharmaduk pedig a háborús bűnösként kivégzett "Kondukátor" rehabilitálását is indokoltnak tartaná.

A válaszadók 25 százaléka ért egyet azzal, hogy Antonescut felelősség terheli a zsidók ellen elkövetett bűntényekért, 32 százalékuk viszont elutasítja ezt az állítást.

Az április utolsó napjaiban végzett felmérés a kisebbségek megítélésére is kiterjedt. A több mint ezer fős országos mintában szereplő 930 román nemzetiségű válaszadó mintegy fele semlegesen viszonyult a kisebbségekhez, vagy nem válaszolt a rájuk vonatkozó kérdésekre.

A nem semleges válaszadók túlnyomó többsége fenyegetésként (14 százalék), vagy legalábbis "problémaként" (33 százalék) tekint a roma kisebbségre, másfelől a német kisebbséget túlnyomó részük (41 százalék) az országot, vagy a térséget gazdagító értéknek tekinti.

Kevésbé végletes a magyarok és a zsidók megítélése. A megkérdezett románok 13 százaléka tekinti a magyarokat fenyegetésnek, 19 százaléka problémának, 13 százalékuk szerint pedig a magyarok hozzájárulnak a térség, 5 százalék szerint pedig az ország fejlődéséhez. A zsidókhoz a megkérdezettek csaknem kétharmada semlegesen viszonyult, vagy nem mondott róluk véleményt. A nem semleges válaszadók 10 százaléka negatív, míg 25 százaléka pozitív véleménnyel van a zsidóságról.

A román állam a kétezres évek elején ismerte el a Ion Antonescu vezette kormány felelősségét több mint negyedmillió román állampolgárságú zsidó megölésében az 1941-44-es időszakban. A második világháború előtt még több mint 700 ezer zsidó élt Romániában. A holokauszt túlélőinek és leszármazottaiknak a túlnyomó többsége az utóbbi hét évtizedben elhagyta az országot. A 2011-es népszámláláson 3500-an vallották magukat zsidónak Romániában.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: