2011-03-15 21:29:32• hírek • Balog Anita

Átadták az RMDSZ díjakat

Az Északi Színházban folytatódott a március 15-i megemlékezés.

A Petőfi Sándor szobornál megtartott ünnepi megemlékezés után az Északi Színházban folytatódott a rendezvény. Az egybegyűlteket a Szatmár Megyei RMDSZ elnöke, Csehi Árpád Szabolcs köszöntötte. A politikus március 15-e fontosságára hívta fel a figyelmet, ám kifejtette: a magyarság legnagyobb napját nem méltóképpen ünnepeljük idén Szatmárnémetiben.

"Méltatlannak tartom, hogy az István-tér nem volt elég nagy mindannyiunknak. Méltatlannak tartom, hogy amíg a Petőfi szobránál hajtottunk fejet, néhány száz méterrel odébb más rendezvény is zajlott, amelyen szintén magyarok ünnepeltek. Ugyanazt a Petőfit, ugyanazt a szabadságharcot, ugyanazokat az eszméket, ugyanazt a nemzetet ünnepelték. Mégis máshol. Nem méltó ez a márciusiak felelősségtudatához, hiszen a szobrot minden magyarnak állítottuk.  Évtizedeken át megvolt a bölcsesség, hogy kéz a kézben haladva érjünk el eredményeket, hogy felismerjük, nem egymás ellen vagyunk. Meglepő, de igaz: sokkal tisztábban látták 163 évvel ezelőtt az összetartás szükségességét, mint ma.  '48 tavaszán sem volt teljes az egyetértés, de megvolt a bölcsesség meghajolni a nemzet nagysága előtt" - mondta el Csehi Árpád.

Beszédét követően következett dr. Csikány Tamás ezredes, a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem tanszékvezetője előadása. Az egyetemi tanár érdekfeszítő előadást tartott a magyar huszárokról, amelyek távol otthonuktól kaptak hírt a forradalom kitöréséről, majd magukat nem kímélve dezertáltak és nekivágtak a hazavezető útnak, hogy a magyar nemzet szolgálatára lehessenek.


dr. Csikány Tamás ezredes előadása
dr. Csikány Tamás ezredes előadása


Az érdekfeszítő előadást követően sor került az RMDSZ híjak átadására is, amelyet immár ötödik éve kioszt a Szatmárnémeti RMDSZ. A díjazottakat Kereskényi Gábor, a Szatmárnémeti szervezet elnöke köszöntötte. Következzenek a díjazottak, illetve laudációjuk.

I. Művelődés
MÉHES KATI színművésznő


1973-tól, azaz 38 éve szolgál rendületlenül Thália szatmárnémeti templomában. Kiemelkedő színművészi munkásságát számos díjjal elismeréssel jutalmazták már. 1999-ben Harag György Emlékplakettet vehetett át, 2001-ben pedig megkapta az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület Poór Lili díját. Méhes Kati azonban nem elégedett meg azzal, hogy Szatmárnémeti jeles színművészeként tevékenykedjék, hanem fáradhatatlan művelődés-népszerűsítő és hagyományőrző tevékenységet is folytat az Ady Endre Társaság oszlopos tagjaként. Mára elképzelhetetlenné váltak nagy szabadtéri rendezvényeink - mint a Családi Hétvége vagy a Partiumi Magyar Napok - az ő közreműködése nélkül, mely által elénk tárja a népi kultúra legjavát - a szatmári népdaloktól a humoros népi anekdotákig.

II. Szervezetépítés
GALIGER VERONIKA


A Szatmárnémeti RMDSZ szervezet munkájában a kezdetektől szerepet vállalt. A városi RMDSZ 1-es körzetének szervezőjeként, választmányi tagjaként, majd alelnökeként részt vett a szervezet mindennapi életében 1990-től napjainkig.
Galiger Veronika olyan 20 éves tevékenységet tudhat a háta mögött, mely nélkül ma az RMDSZ nem lehetne a város legerősebb politikai alakulata. Veronika néni soha nem kérdezte, mit tesz érte az RMDSZ, hanem mindig azt kérdezte: mit tehet a szervezetért, mit tehet a szatmári magyarságért. Helytállása, szervezetépítő munkája példát mutat a fiatal nemzedéknek is.


III. A szatmári sportéletért
FÓGEL LÁSZLÓ


Fógel László már ifjú korában örök barátságot kötött a sporttal, válogatott tájékozódási futóként és kosárlabdázóként. A 2007-ben alakult Szatmárnémeti Városi Sportklub társadalmi munkában tevékenykedő elnökeként már az első pillanatoktól igen magasra tette azt a bizonyos lécet. Így történhetett meg az, hogy a női kosárlabda csapat történelmet írt: egy év alatt feljutott az első osztályba és újoncként bronzérmet szerzett. A klub másik szakosztálya a férfi kézilabda csapat is 2009-ben - Szatmár város történetében először - feljutott a Nemzeti Ligába.

Most pedig újabb történelmi sportsiker kapujában állnak a város kosaras lányai, hiszen reális esélyünk van a bajnokság megnyerésére.

A műsort a Harag György színtársulat művészeinek forradalmi hangulatú versekből, prózából összeállított ünnepi műsora zárta Bessenyei István rendezésében.


Méhes Kati volt az első díjazott
Méhes Kati volt az első díjazott


Az RMDSZ idei díjazottjai
Az RMDSZ idei díjazottjai


A Harag György Társulat művészeinek előadása
A Harag György Társulat művészeinek előadása


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: