2015-03-31 15:43:54• hírek • Szatmár.ro

A polgármester restauráltatná Vasile Lucaciu szobrát

A tervek szerint a következő helyi tanácsülésen kerül a városatyák elé a régi főtér parkjában található Vasile Lucaciu szobor felújításáról szóló tervezet. Dorel Coica polgármester kedden találkozott restaurálási szakemberekkel ez ügyben. A polgármesteri hivatal sajtóközleménye arra nem tér ki, hogymennyibe kerülne a munkálat...

Kedden találkozott Dorel Coica polgármester Lucia Ursu gazdasági igazgatóval, Pop Ioannal, a helyi tanács kulturális bizottságának elnökével, valamint Ardelean Radu Ovidiuval, a Szatmár Megyei Múzeum aligazgatójával. A találkozó témája a Vasile Lucaciu a megyeközpont régi főterén található Vasile Lucaciu szobor állapota volt, illetve megbeszélték: a következő városi tanácsülésen a tanácsosok elé tárják a szobor felújításáról szóló határozattervezetet. A közlemény szerint a szobor bronz-részének a restaurálását a Beszterce-Naszód Megyei Múzeum igazgatójára, Gavrilaş Vasilichi George Alexandrura bíznák.

Muhi Sándor grafikus és helytörténész a Szatmár.ro megkeresésére elmondta: az egykori görögkatolikus pap szobrát az 1930-as években készíttették - a kiírt pályázatra Aurel Popp is jelentkezett, de végül a bukaresti szobrászművész, Corneliu Medrea kapta meg a munkát.

A szobor eredeti helye az volt, ahol most is áll, ám a kommunizmus ideje alatt a szovjet hősök emlékműve került a helyére. Ezzel egyidőben az egyházi személyiség szobrát "eltüntették", hosszú ideig a Mihai Eminescu Nemzeti Kollégium pincéjében őrizték. Az 1970-es évek elején aztán újra felállították a jelenlegi Szatmár Megyei Múzeum előtt található téren. Eredeti helyére csak a rendszerváltást követően került vissza.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: