2010-06-14 15:22:27• hírek • Póti Orsolya

Vetési Albert Napokat szerveznek

Mátyás király kiváló diplomatája, a mai romániai Szatmár megye Vetés településén 600 esztendeje született Vetési Albert emlékére ünnepségsorozatot szervez a Vetési Albert Kultúrkör.

A Vetési Albert Napok keretében június 18-án és 19-én Szatmárnémetiben a Megyei Múzeum II. emeleti dísztermében, valamint Csenger Református Templomában művelődéstörténeti tanácskozásra kerül sor, mely  A történelmi Szatmár szerepe a magyar kereszténység történetében címet viseli. Az előadók többek között Bakócz Tamásról, Szalkai Lászlóról, Erdősi Sylvester Jánosról, Károli Gáspárról, Misztótfalusi Kis Miklósról, valamint a magyar kálvinizmus alapjainak itteni lerakásáról és a térségre jellemző magyar görög katolikus vallásról tartanak előadást. Az előadások tematikája a Kárpát-medence e régiójának a magyar kereszténységben betöltött szerepének elemzése lesz.

A tanácskozás péntek délelőtt 10 órától ünnepi megnyitóval veszi kezdetét, amit történelmi előadások követnek. A Vetési család által építtetett Vetési Református Templomban kora este 19 órakor  ökumenikus ünnepi istentisztelet rendeznek, mellyel megemlékeznek a kiváló államférfi előtt.

Muzsnay Árpád az EMKE elnöke, valamint a rendezvény egyik szervezője a Szatmár.ro-nak elmondta:  örül, hogy létrejöhet ez a rendezvény, és hogy őt is meglepetésként éri az előadók által választott érdekes témák. Az alelnök szerint az ünnepségsorozat igen figyelemreméltó lesz, és a közös kultúra megbecsülése nyilvánul meg benne.

A rendezvény védnökei: Csehi Árpád Szabolcs, a Szatmár Megyei Tanács elnöke, Seszták Oszkár, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke, Bölcskei Gusztáv, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke, Csűry István, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület püspöke, Schönberger Jenő, a Szatmári Római Katolikus Egyházmegye püspöke.

A rendezvény a Vetési Albert Kultúrkör, Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület Partiumi Alelnöksége, a Csenger Városi Szabadidősport Egyesület,  továbbá a Vetési Református Egyházközsége, a Csengeri Református Egyházközsége, valamint a Hagyományos Kultúrát Megörző éés Támogató Központ együttműködésével jön létre. A szatmárnémeti és csengeri művelődéstörténeti tanácskozásra, valamint az emlékjelhagyással összekötött vetési ünnepi ökumenikus istentiszteletre minden érdeklődőt szeretettel várnak a szervezők.


Vetési Albert szobra
Vetési Albert szobra


A Vetési Albert Napok plakátja
A Vetési Albert Napok plakátja


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: