2015-02-19 20:53:50• hírek • Kocsis Zoltán

A múmia lába: ez nem Gautier, ez a valóság – a múzeumban!

Közel egy hónapig tartó munka - és előtte sok hónapi egyeztetés - után csütörtökön végre megnyílt Szatmárnémetiben, a Szatmár Megyei Múzeumban „A fáraók Egyiptoma" elnevezésű kiállítás. Már a megnyitón nagy volt az érdeklődés és ez várhatóan nem is változik meg.

„A fáraók Egyiptoma" kiállítástól a szervezők azt várják, hogy sikerét tekintve méltó utódja legyen a „Románia aranyai", az „Afrika-expo" vagy éppen a szatmári béke jubileumi kiállításának. Erre minden esélye meg is van, hisz már a megnyitón óriási volt az érdeklődés.

A tárlat összesen tíz erdélyi, illetve a szegedi múzeum tárgyait mutatja be. Megtekinthetünk Kr. e. 2000-1650 körüli időkből származó kendervászont vagy éppen ugyanebből az időből származó faszobrot is. Megismerkedhetünk egy eredeti szarkofággal, a sírkamra sötétje pedig már-már hátborzongató. A kiállítás legemlékezetesebb darabja azonban minden kétséget kizáróan egy lábfej. Mármint egy múmia lábfeje. És ennek semmi köze Théophile Gautier világhírű, A múmia lába című elbeszéléséhez... mert ez tényleg ott van a múzeumban.

A kiállítás megnyitásaként Adrian Stef, a Szatmár Megyei Tanács elnöke elmondta, a Szatmár Megyei Múzeum célkitűzése az, hogy az állandó tárlat mellett érdekes kiállításokat hozzon el Szatmárnémetibe, hogy ne a szatmáriaknak kelljen elutazniuk érte. Liviu Marta múzeumigazagtó pedig kiemelte, hogy az egyiptomi az egyik első civilizáció, amely sok tekintetben olyat alkotott, ami a mai világban is megsüvegelendő.

„A Fáraók Egyiptoma" kiállítást május 10-ig, keddtől szombatig 09.00 - 17.00, vasárnap pedig 10.00-14.00 órák között tekinthetik meg az érdeklődők az Árpád (Vasile Lucaciu) utcán található Szatmár Megyei Múzeumban. A belépő igen jutányos, hisz felnőtteknek 3, gyerekeknek 2 lejbe kerül.

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: