2011-09-09 08:55:09• hírek • MTI

A magyar dal napja - A "főváros", Nyíregyháza programjai

Presser Gábor
Presser Gábor

Hét helyszínen számos könnyűzenei koncerttel és előadással várják az érdeklődőket vasárnap a magyar dal napjának idei fővárosában, Nyíregyházán.

A délelőtt tíz órakor kezdődő programsorozatnak a Kossuth és a Hősök tere, a Büntetés-végrehajtási Intézet, a Luther Passage, a Városháza udvara, a Szabadtéri Színpad és a Jósa András Oktatókórház ad otthont. A szabolcsi megyeszékhelyen kívül Budapesten és további hat vidéki településen hallhat magyar muzsikát a közönséget.
A nyírségi nagyváros fő zenei helyszíne a Kossuth téri nagyszínpad lesz, ahol számos helyi együttes lép fel, a délutáni zenés megnyitón pedig Presser Gábor ad koncertet. A magyar dal napjának ötletgazdája a Cantemus kórussal együtt énekli el az Illés együttes Az utcán című dalát, amely - saját bevallása szerint - elindította őt a zenei pályán.

A zenei programban igazi különlegességnek ígérkezik Karácsony János és zenekarának fellépése, amelyet a Belmondo Együttes és este pedig a Kormorán kétórás nagykoncertje követ. A rockot kedvelő látogatók számára a közeli Büntetés-végrehajtási Intézet udvarán felállított színpad kínálhat alternatívát, ahol a magyar és határon túli rockzenekarok mellett rendőrök, a bírók, az ügyvédek és a fogvatartottak együttesei fognak játszani. Az integráció jegyében létrehozott városházi színpadon felváltva lépnek közönség elé a gyerekeknek játszó zenekarok, valamint a fogyatékossággal élő zenészek. A Móricz-kertben a Down-szindrómával és egyéb fogyatékossággal élő előadóművészek műsorát, illetve a témához kapcsolódó kiállítást is megtekintheti a nagyérdemű.

Idén első alkalommal a megyei kórház is helyszínt biztosít a magyar dal napjának: a főbejárat melletti területen a nyíregyházi művészeti és zeneiskolai növendékeinek műsora mellett a Brass Heart Quintett ad koncertet, a Szabadtéri Színpadon pedig a megyei népdalcsoportok népszerűsítik a magyar dalokat és nótákat. A Hősök terén az akusztikus zene szerelmesei hallgathatják meg kedvenc dallamaikat, a Luther Passage színpada pedig egyfajta átjáró szerepet fog betölteni a kultúra különböző területei között.

Este nyolc órától csendül fel Tavaszi szél vizet áraszt kezdetű népdal, amelyet az egész országban egyszerre kezdenek el énekelni; az egyedülálló kezdeményezéshez eddig számos belföldi és külföldi település, szervezet és magánember csatlakozott.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: