2016-04-18 15:12:09• hírek • refszatmar.eu

A lelki vezetés otthona

Kilencvenöt év emberi mércével sok, Isten előtt azonban, minden bizonnyal, egy szempillantás, mire a Királyhágómelléki Református Egyházkerület pusztai vándorlása után otthonra lelt. Felemelő pillanatok, színvonalas műsorok, tartalmas beszédek kíséretében, Isten áldásával felszenteltetett az egyházkerület székháza.

Vasárnap délután 15 órától zászlós felvonulással érkezett meg a Nagyvárad-újvárosi templomtól az új székház udvaráig a hálás sereg. Közel ezer ember előtt Farkas Zsolt előadó tanácsos konferált. Csűry István püspök hirdetette Isten Igéjét Mózes Ötödik könyve 15. részének 4. és 5. verse alapján: "Ne legyen köztetek szegény, hiszen gazdagon megáld téged az Úr azon a földön, amelyet az Úr, a te Istened örökségül ad neked, hogy birtokba vedd. De csak akkor, ha engedelmesen hallgatsz Istenednek, az Úrnak szavára..."  „Mi, a Királyhágómelléki Egyházkerület nagyon szegények voltunk. Trianon áldozataiként, Magyarország árváiként elszakadtunk a történelmi Tiszántúli Egyházkerülettől, pedig egyetlen lépést sem tettünk egyetlen irányba sem. Magunkra maradtunk, illetve Erdéllyel együtt közösen, egy másik országban találták magukat elődeink. Isten mégis gazdag áldást ígér! A Teremtő elé mindig gazdag áldás reményével érkezhet az ember, és minden bizonnyal minden elképzelhető felett lévő gazdag áldás örömével távozhat. Isten áldása a földre érkezik. Erre a földre, amelyen élünk, amit szülőföldnek nevezünk. Örökségünk a föld, ahol megáld az Isten... Kortársainknak velünk együtt megadatott, hogy először változtathassunk helyzetünkön, majd birtokba vegyük a földet, az áldást, az örökséget és mindent, amit Isten félretett az övéinek. Isten kegyelméből, munkatársak szorgalmából, támogatók szeretetéből megépült a Királyhágómelléki Református Egyházkerület székháza. Az a ház épült fel, amely már nem albérlet, és nem is társbérlet. Remélhetőleg egyházunk most megépült székháza betölti egyetlen és célra igazított küldetését, azaz otthont teremteni az Istent kereső hívek lelki vezetésének és az egyházkerület hiteles kormányzásának." - mondta igehirdetésében a püspök.

Az igehirdetést követően az alkalmi beszédek és köszöntések sorát Zán Fábián Sándor a Kárpátaljai Református Egyházkerület püspöke nyitotta meg. Ő a királyhágómellékiek bátorságát, céltudatosságát méltatta, hiszen nemcsak terveztek, hanem meg is valósítottak, valamint imádkozva és dolgozva voltak hűek Krisztushoz. Vass Zoltán, a Kanadai Református Egyház moderátora az észak-amerikai reformátusság nevében szólt. Mint elszármazott, a gyökerek és a szárny fontosságáról is beszélt. Bátor az is, aki elmegy, szárnyal, de az is, aki marad, gyökeret ereszt. Derencsényi István a Tiszántúli Református Egyházkerület lelkész főjegyzője abbéli örömét fejezte ki, hogy Nagyváradon még jobban láthatóvá vált a reformátusok jelenléte. Azt kívánta, hogy ez megsokszorozott, tartós örömet jelentsen az ott munkálkodók számára. Gáll Sándor az Erdélyi Református Egyházkerület igazgatótanácsi kancellárja, aki származását tekintve királyhágómelléki, beszédében a történelembe vezetett vissza, beszélve Sulyok Istvánról, az első váradi püspökről. Böcskei László nagyváradi római katolikus megyéspüspök Isten áldását tolmácsolta, és azt kívánta, hogy az otthon hangulata fogja össze azokat, akik együvé tartoznak, együtt dolgoznak a székházban. Brendus Réka a Nemzetpolitikáért Felelős Államtitkárság (Magyarország) főosztályvezető helyettese a támogatás jó hírét hozva bátorított a „sulyoki" hagyomány folytatására. Mile Lajos koloszvári főkonzul a manapság ritkaságszámba menő, de az egyházkerület számára valósággá való gyarapodásról, gazdagodásról szólt. Victor Opaschi romániai államtitkár, Szabó Ödön az RMDSZ parlamenti frakciójának elnöke, Huszár István nagyváradi alpolgármester zárta a felszólalók sorát.

Ezt követően Villányi Zoltán káprázatos felvételekkel tarkított, az egyházkerület történetéről szóló rövidfilmjét tekinthette meg a gyülekezet, majd Csűry István püspök és Varga Attila egyházkerületi főgondnok vágta el a piros-fehér-zöld szalagot, s az egyházkerület mind a kilenc esperese, köztük Kovács Sándor szatmári, Nagy Sándor nagykárolyi és Gellén Sándor nagybányai esperes mondott áldást az épületben folyó szolgálatokra az úgynevezett Élet fája előtt.

Lélekemelő produkciók, rendkívül értékes hagyományőrző műsorok követték egymást a Csillagocska Néptáncegyüttes közreműködésében. A Királyhágómelléki Református Egyházkerület Kántorkórusa a Partium Keresztény Egyetem kórusával közösen három kórusművet adott elő. A más felekezetűek képviselői tolmácsolták Isten áldását, majd Győri László szobrászművész kiállítását, ugyanakkor az új székházat is megtekinthették a jelenlévők.

A Némethy László építész által tervezett püspökség valóban ékessége lett Nagyváradnak, amely nemcsak munkahely lesz, hanem otthon és lelki ház is. Történelmi esemény volt ez, nemcsak a nagyváradi, hanem a partiumi magyarság számára is. Isten áldja az ott végzett szolgálatokat!

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: