2017-01-20 09:05:12• hírek • Agerpres

A közkegyelem a bűnözés elterjedését vonhatja maga után

A közkegyelemről szóló és a büntető törvénykönyveket módosító rendeletjavaslatot kritizálja közleményében a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Igazgatóság (DIICOT).

Az intézmény úgy véli: a közkegyelem gyakorlása kedvezni fog a bűnözés elterjedésének, ráadásul az Igazságügyi Minisztérium indítványát nem támasztja alá a bebörtönzött személyek létszámáról szóló statisztikai elemzés, így azt sem lehet pontosan megállapítani, hány elítélt esne az intézkedés hatálya alá.

A DIICOT ügyészei ugyanakkor leszögezik, a rendelet sürgős elfogadását azért sem tartják megelapozottnak, mert Románia Alkotmányának 73. cikkelye, valamint a 2002/546-os törvény második cikkelye egyértelműen leszögezi, hogy amnesztiát vagy kollektív közkegyelmet csak organikus törvény révén lehet gyakorolni.

A DIICOT széles körű konzultációt kért az ügyészekkel azoknak a következményeknek a feltérképezése céljából, amelyeket a rendelet elfogadása vonhat maga után. A konzultáció eredményét az Igazságügyi Minisztériummal fogják ismertetni - közölte a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Igazgatóság.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: