2009-03-19 14:10:37• hírek • Garzó Ferenc/MTI

Hamis diplomák

Mintegy 15 ezer ember jutott jogtalanul diplomához Romániában egy olyan bűnbanda segítségével, amely több mint 50 millió eurót zsebelt be a hamisítások révén.

A hatóságok öt személyt lepleztek le, köztük két egyetemi tanárt, aki hosszú időn keresztül gyártott "fútószalagon"  
hamis egyetemi diplomákat és egyéb dokumentumokat. Az ország számos pontjáról érkeztek "megrendelések" a bukaresti székhelyű bűnszövetkezethez. A rendőrség a román főváros egyik házában több hamis érettségi diplomát, valamint a hamisítványok elkészítésére alkalmas berendezéseket talált.

A nyomozást március 9-én indították, miután a kerületi ügyészség arról szerzett tudomást, hogy egy bukaresti bűnözői csoport két Teleorman megyei felsőoktatási intézmény nevében bocsát ki hamis diplomákat, darabonként 3000-3500 euróért. Többek számára előkészítette az akkreditált egyetemeken leteendő államvizsgák számára a szükséges iratokat. Így sikerült beiratni többeket olyan akkreditált egyetemek államvizsgájára - letett szakvizsgák nélkül -, mint a Hyperion Egyetem, a ploiesti-i Kőolaj- és Gázipari Műszaki Egyetem, a Gheorghe Cristea Egyetem, a temesvári Nyugati Tudományegyetem vagy a targovistei Valahia Egyetem.

Sok megrendelő még érettségivel sem rendelkezett, amely alapvető feltétele az egyetemi tanulmányoknak. A szervezet így számukra érettségi bizonyítványokat is fabrikált. A csoport azt is megszervezte, hogy azok helyett, akik nem kívántak megjelenni a diplomavizsgán, mások vizsgázzanak. A diploma megrendelője ugyanis sokszor félig írástudatlan volt. E célból személyi igazolványokat is hamisítottak. A vizsgán megjelenő "dublőr" számára a megrendelőnek további 600 eurót kellett leperkálnia.

A házkutatást végző rendőrök sok olyan igazolványt találtak, amelyek mind más-más névre szóltak, de ugyanannak a személynek a fényképe volt rajtuk. Ugyancsak előkerült az oktatási minisztérium által használt számos bélyegző, hamis aláírással és pecséttel ellátott, kitöltetlen érettségi bizonyítvány.

A román média szerint több mint 15 ezer ember jutott így diplomához, olaj- és gázipari, építészmérnöki, közgazdász, jogász, vállalati menedzseri, könyvelői, informatikai pszicho-szociológusi, fogorvosi és orvosi képesítést szerezve anélkül, hogy akárcsak egy órát is tanulta volna az adott szakmát.    

Tavaly több felsőoktatási intézményben - többek közt a nagyváradi egyetemen is - kivizsgálás indult, mivel felmerült a gyanú, hogy az érintett egyetemek orvosi és gyógyszerészeti karai hamis diplomákat bocsátottak ki, zömmel olasz állampolgároknak.

A nyomozás kiderítette, hogy például a nagyváradi felsőoktatási intézmény olyan tantárgyakból is adott diplomát, amelyeket Romániában nem is oktatnak.

Sokan jutottak hozzá illegális úton az egyetemi diplomához.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: