2015-06-26 16:10:07• hírek • MTI

A kémfőnök miatt szorulhat ellenzékbe Ponta

"Ellenzékbe küldheti" Victor Ponta román miniszterelnököt a Külföldi Hírszerző Szolgálat (SIE) vezetőjének beiktatásáról rendezendő parlamenti szavazás, miután a Szociáldemokrata Párt (PSD) legnagyobb koalíciós partnere, a Gabriel Oprea ideiglenes kormányfő vezette Románia Haladásáért Országos Szövetség (UNPR) bejelentette, hogy támogatja a jobboldali államfő jelöltjét - írta pénteki számában az Advarul című liberális lap.

Az elnöki hivatal szerdán jelentette be, hogy Klaus Iohannis a szociáldemokraták által három éve megbuktatott jobbközép kormány volt miniszterelnökét, Mihai Razvan Ungureanut jelöli a kémszolgálat igazgatói tisztségébe, akinek a kinevezéséről a parlamentnek kell szavaznia.

Az Adevarul szerint a PSD tiltakozása ellenére Ungureanunak jó esélye van a beiktatásra, és ezzel - ha csak ideiglenesen is - megtörik a Ponta-kormányt támogató parlamenti többség egysége. A lap emlékeztet rá, hogy az UNPR és a - Ponta-kormányból fél éve kilépett - Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) is bejelentette már: támogatja Ungureanu beiktatását.

Alina Gorghiu, az ellenzék fő erejét képező jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL) társelnöke szerint a SIE-igazgatóról rendezendő voksolás "egy első lépés lesz" egy új parlamenti többség kialakulása (vagyis a Ponta-kabinet megbuktatása) felé.
Az Adevarul arról is beszámolt, hogy a PSD több magas rangú vezetője is sürgeti a két hete külföldi gyógykezelésen lévő Ponta hazatérését, arra hivatkozva, hogy a koalíció egységének megingása miatt "idegesség és tanácstalanság" uralkodott el a kormánypártban. Ponta térdszalag-műtétére és több hetes gyógykezelésére hivatkozva adta át helyettesének a kormány irányítását, a román médiában azonban sokan úgy vélték: Ponta otthon is megoperáltathatta volna magát, és valójában a korrupcióellenes ügyészség (DNA) elől menekült külföldre. A DNA június 5-én kezdeményezett bűnvádi eljárást Ponta ellen, aki ártatlanságát hangoztatva az államfő felszólítása ellenére nem volt hajlandó lemondani tisztségéről.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: