2015-04-26 12:00:01• hírek • Szatmar.ro

A hét kérdései

A Szatmár.ro szakértőihez napi rendszerességgel érkeznek kérdések - ezekből szemezgettünk.

Kocsis Krisztina: Kedves Ügyvédnő! Érdeklődnék, hogy meddig tudom érvényesíteni a válásnál megítélt vagyon összegét! Tavaly június végéig kellett volna megkapjam, de erre nem került sor. A volt férjem azt mondta, hogy amikor elmegy a házunk, majd akkor fizet. Ebbe az a probléma, hogy az még sokáig eltarthat és nem biztos, hogy abból marad valami. Előre is köszönöm válaszát! Tisztelettel Kriszti

Wegendt Gittinger Orsolya: Amennyiben egy bírósági végzésben vagy közjegyzői okiratba foglalt megállapodásban meg lett állapítva az Önnek járó összeg, akkor javaslom, hogy mihamarabb forduljon bírósági végrehajtóhoz. Erre három év áll a rendelkezésére, utána a követelés végrehajtása elévül. A három év a végzésben, ill. a közjegyzői okiratban megszabott határidő elteltétől számítandó, vagy pedig a bírósági végzés véglegessé válásától, ill. a közjegyzői okirat keltétől, ha nem volt fizetési határidő megállapítva.

Gittinger Orszolyától ide kattintva kérdezhetsz!


Mona: Kislányom 7 éves múlt. 5 és fél évig itthon voltam vele, utána mentem el dolgozni, de azóta minden megváltozott. Elkezdett pislogni, voltunk szemorvosnál, semmi gond, utána az orrát húzogatta, utána párszor bepisilt, pedig 14 hónapos korától szobatiszta, borzasztóan hamar sír. Mindég próbálok vele beszélgetni, hogy tudja, hogy bármikor bármiben mellette vagyok, de rögtön sír. Mostanában már néha én is elveszítem a türelmem, mert nem tudom, mit kezdjek vele. Most előkészítős, a suliba minden rendben van, egy nagyon jó gyermek, figyelmes. Az lehet a baj, hogy nem tudja megszokni a változást? Hogy nem vagyok vele? Suli után a nagyinál van 5 óráig, nincs más megoldásom. Mit tegyek, hogy újra jó legyen neki? Mikor együtt vagyunk, szinte minden percben puszil, ölel, minden mozdulatomat követi, nem tudok nélküle sehova menni, meg a wc-re is jön velem és áll az ajtó előtt, ameddig kijövök.

Ladó Enikő:
Kedves Mona! Azt tudom tanácsolni, hogy továbbra is beszélgessen vele, próbáljon meg türelmes lenni, és segítse, bátorítsa az önálló tevékenységek elvégzésére. Idő kell, míg megszokja az új helyzetet. A tünetei is több mint valószínű pszichés alapon jelentek meg. Az ún. szülőtől való elszakadás, leválás ebben az esetben kitolódott, és ezért is van a túlzott ragaszkodás. Ha rövidebb időn belül mégsem tapasztal változást, akkor szakember segítsége is szükséges lehet.

Ladó Enikőtől ide kattintva kérdezhetsz!


Tibor: Kedves Renáta, van egy kb. 10 éves cseresznye fánk, ami idén nem akar virágozni. Egészséges, bimbókkal tele van, de semmi több. Mi lehet a baja? Nagyon sajnálnánk ha kipusztulna, úgy a gyümölcse, mint a szép formája miatt. Azt hiszem, germendorfi fajta. Nagyon megköszönnénk, ha választ kapnánk a problémáinkra. Üdvözlettel Tibor

Portik Ranáta:
Üdvözlöm, a vázágakat kb.20 cm-rel vissza kell vágni és akkor látható, hogy élő-e, vagyis zöld a belseje. Ha nem, még tovább kell vágni. Egyúttal rézzel megpermetezni, mivel a réz stimulál, erőt ad a fának.
Réztartalmú szerből akár a Bordói levet is használhatja, majd később nem a lemosót, hanem egyéb rezes szert: Champion, Rézoxiklorid, Cuproxat, stb. Többszöri kezelés szükséges.

Kérdezd Portik Renátát ide kattintva!


Viktor: Kedves Csilla! Fehér bort kovasav-zselatin derítőszerrel derítettem (mennyiségek: 2g/50l hidegen oldódó zselatin ill. 15g 30% os kovasav-szol). Előtte nem volt opálos a bor, de palackozás előtt szeretném deríteni. A derítés előírásoknak megfelelően történt. Viszont most már lassan egy hete nem akar ülepedni. Opálos lett a bor és kb. a felső 5-10 cm tisztult meg. Csomagolás szerint 14 nap után le kell fejteni a bort, viszont esélytelennek látszik, hogy addig leülepedne. A bor nem forr, hőmérséklet kb. 12-14 fok között lehet. Mi lehet a gond? Esetleg több zselatin kellene a borba? Vagy bentonittal derítsem újra? Válaszát előre is köszönöm!

Serli Csilla
: Valószínűleg egy kicsit hideg van és azért lassult le a tisztulás. Legyen egy pici türelemmel, valószínű ebben az esetben több idő kell neki. Amennyiben csak nem akar tisztulni, akkor jelentkezzen. Gondolom a bor volt eddig kénezve.

Serli Csillától ide kattintva kérdezhetsz!


Eszter: Jó napot! Meg szeretném kérdezni, hogy mi a teendő, ha már műtötték a csípőmet. De a röntgen kimutatja újra a kopást és a meszesedést. Meg a szürkületet. Most jöttem haza a kórházból. 3 hétig voltam kezelésen. A szűkület lehet, hogy eltűnt, de nem tudom biztosan. Amúgy a műtétem 17 éve volt. Akkor csak 14 éves voltam ezért csavar volt bent. De kivették. Most be van nyomódva és néha kattog. Ilyen kor mi a teendő?

Dr Borz Tibor:
A korábban elvégzett műtét valószínűsíthetően nem oldotta meg véglegesen a fennálló problémát. Meg kellene beszélnie a kezelőorvosával (ortopéd szakorvossal) a további teendőket, illetve a prognózist.

Dr. Borz Tibortól ide kattintva kérdezhetsz!

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: