2014-07-19 17:37:14• hírek • Kocsis Zoltán

A határrendészet figyelmeztet: vigyázzunk a rendszámokkal!

Súlyos jogi következményei lehetnek annak, ha nem megfelelő rendszámmal felszerelt járművekkel próbálunk bejönni Romániába. Még nagyobb a gond, ha azzal igyekszünk elhagyni az országot.

A Román Határrendészet sajtóközleményben figyelmezteti az autósokat: egy 2002-ben elfogadott törvény szerint súlyos következményei lehetnek annak, ha nem megfelelő rendszámokat használunk autóinkon.

Ezek szerint vigyázni kell azokkal a német hatóságok által kiadott rendszámokkal, amelyeken az érvényességi periódus  a jobb sarokban található sárga alapon fekete karakterekkel. Ezek a táblák ugyanis csak Németország területén használhatóak. Egy másik, ún. professzionális rendszámtáblákat csak azokban az országokban lehet használni, amelyekkel ezt Németország kétoldali szerződésben rögzítette. Romániával pedig ilyet nem kötött.

Magyarország területén is forgalomban egy ún. P típusú rendszám, amelyeket az autóiparban  - autógyártás, forgalmazás, javítás - tevékenykedő cégek használhatnak.

Az ilyen rendszámtáblákkal felszerelt autókat, utánfutókat a határnál nem engedik be az országba, csakis szállítóeszközökön. Amennyiben ezek a járművek elhagyni készülnek az országot, sokkal súlyosabb a helyzet! Ekkor ugyanis büntetőjogi eljárást indítanak a vezetője ellen, mivel forgalmi engedéllyel nem rendelkező járművel közlekedett az ország közútjain.

A határrendészet azért tartotta fontosnak figyelmeztetni az autósokat, mivel az év eleje óta ebből az okból kifolyólag több mint félszáz járművet tartóztattak fel a határon.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: