2013-11-26 17:37:10• hírek • Kocsis Zoltán

Jó pénzt hoz a haris, ha vigyázol rá!

A Túr Menti Védett Területek legféltettebb biológiai kincse a haris. A haris Testhossza 27–30 centiméter, szárnyfesztávolsága 46–53 centiméter, és testtömege 135–200 gramm. Felső tollazata feketés, világosbarna szélekkel, ezért kissé pikkelyesnek tűnik. Hasalja fakóbarna, vörösesbarna csíkozással. Mellkasa, torka és feje oldalt galambszürke. Csőre rövid és erős, hogy fel tudja csipegetni a vetőmagokat és a gabonát. A fiókák egységesen feketésbarnák, ami egy mezei madár esetében szokatlan. A faj a Természetvédelmi Világszövetség listáján mérsékelten veszélyeztetett, Európában sebezhető fajként tartják nyilván, Magyarországon fokozottan veszélyeztetett. A haris védelme érdekében korlátozott mezőgazdasági tevékenység okozta jövedelemkiesés kompenzálására hektáronként 209 eurót fizet az állam.

Sokak számára csak nyűg a természetvédelem. Mi több, a gazdasági felemelkedés akadályát látják benne. Ez kiderült azokon a nyilvános vitákon, amelyeken az Erdélyi Kárpát Egyesület azon önkormányzatok vezetőivel találkozott, amelyeknek ingatlanjaik vannak a Túr Menti Védett Területeken. Van viszont arany középút: a kompenzáció.

A túrterebestelepi Szarvasmarha-tenyésztők Szövetsége 278 hektárnyi olyan területen tevékenykedik, amely a Natura 2000 elnevezésű uniós program keretein belül létrehozott Túr Menti Védett Területeken belül található. Codrea Victor, a szövetség elnöke elmondta: először tavaly sikerült megkapniuk a haris védelme miatti megszorítások következtében keletkezett jövedelemkiesés kompenzációját. „A Mezőgazdasági Kifizetési Ügynökség hektáronként 209 eurót fizet. Ehhez hozzájön még a hektáronkénti támogatás. Az így kapott 300 euró fölötti hektáronkénti támogatással már lehet gazdálkodni. Vannak ugyan megszorítások, amit be kell tartanunk, ám úgy gondolom, összességében ez egy jó dolog", jelentette ki a keddi megbeszélésen. Ráadásul a haris védelméért járó pénzt hamarabb megkapta, mint a hektáronkénti támogatást.

Márk Nagy János, az EKE szatmári vezetője kérdésre válaszolva elmondta: tudomása szerint még egy józsefházai gazda igényelt kompenzációt 500 hektárnyi terület után. „Ez mindenképpen kevés! Láthatjuk azonban, hogy a dolog működik! Nagyon fontos, hogy minél több gazda, önkormányzat, tulajdonos ismerje ezt a lehetőséget és éljen is vele", jelentette ki.

A Túr Menti Védett Területek 20.521 hektár területen fekszik, 12 önkormányzatot érint, 188 madárfaj otthona, adminisztrálása 2015 februárjáig az EKE feladata. Megközelítőleg 6000 hektár erdő, 8000 hektár gyep, 1000 hektár vízfelület alkotja. Az egyes (legszigorúbb védelem alatt álló) kategóriába 3937, a kettesbe 4075, a hármasba 12397, a négyesbe pedig 155 hektár tartozik. Ezekről tudni kell, hogy a négyes övezetbe működhetnek bizonyos tevékenységek, a hármasba már csak korlátozott mezőgazdaságot űzhetnek az emberek. A kettesben csak akkor szabad beavatkozni, ha muszáj, az egyesbe viszont szinte egyáltalán.

Mindezek kezeléséhez szükség van a terület kezelési tervének elkészítéséhez - Románia uniós csatlakozásakor amúgy is vállalta, hogy 2013-ig elkészül ezekkel. Az EKE menedzsment-terve megalkotásához az elmúlt két évben számtalan közönségtalálkozót, közvitát szervezett. Márk-Nagy ígérete szerint két-három héten belül elkészül a terv, amit a minisztérium remélhetőleg jövő nyárig jóvá is hagy. „Ez lehetővé teszi nem csak a büntetések, de az engedélyek átláthatóbbá tételét", mondja Márk-Nagy.

A közönségtalálkozók és közviták alkalmával felszínre került azonban, hogy bizony sokan nem értenek egyet az EKE irányvonalaival: nyűg és akadály számukra a természetvédelem. „Két probléma van. A gazdák, tulajdonosok elégedetlenségének azonban a kompenzációval elejét lehet venni. Az nem az EKE hibája, hogy a román kormány csak későn készítette elő a metodológiát", magyarázta Márk-Nagy. Romániában jelenleg különböző típusú és összegű szubvenciókat lehet kérvényezni, attól függően, hogy milyen állat védelmét szolgálja. Vannak viszont országok az Európai Unióban - ilyenek például a balti államok - ahol a természetvédelmi területek után egységes támogatást kapnak a tulajdonosok. Ennek a rendszernek a nagy előnye, hogy nincs szükség óriási apparátusra az ellenőrzések, elbírálások, kifizetések elvégzésére.

„A nagyobb gondot viszont a politikum okozza. Legtöbb esetben hiányzik egy koherens jövőkép, a település vezetői maguk sem tudják, milyen irányba szeretnének haladni. Amikor aztán fehér lovon jön a beruházó, a védett területekre akarnak építeni, mert hát az üresen áll", mondta Márk-Nagy.

A haris

Noha leginkább a Túr Menti Védett Területekről hallani, érdemes tudni, hogy Szatmár megyében egyéb természetvédelmi területek is vannak, melyek összterülete meghaladja a 126 hektárt. Mivel nincs hivatalos gyámjuk, így a Megyei Környezetvédelmi Ügynökség felügyelete alatt állnak - adminisztrációjuk átadása épp folyamatban van. A Túr Menti Védett Területek gyámja viszont 2015 február 21-ig az EKE.

Mindez azért lehet fontos, mert Adrian Stef, a Szatmár Megyei Tanács elnöke a minap egy sajtótájékoztatón elmondta: remélhetőleg a kormány decentralizációs lépéseit követően a természetvédelmi területek is a megyei adminisztrálása alá kerülnek és akkor helyre áll a rend. „Fontos ugyan a természetvédelem, de jelenthet akadályt az önkormányzatok gazdasági fejlődésének", jelentette ki.

„Az utóbbi idők vitáit követően az elmúlt fél évben a Környezetvédelmi Őrség hatszor ellenőrzött minket. Emellett a környezetvédelmi minisztérium is végrehajtott kontrollt, ám mindent rendben talált. Ilyen körülmények között nem vehetik el a gyámsági jogot. Ha mégis felbontaná a szerződést a minisztérium, akkor pert indítunk ellene, jogerős ítéletig pedig továbbra is mi végeznénk a felügyeletet", magyarázta az EKE vezetője.

2015 február végéig nyugodtak lehetnek a harisok és a további 187, a Túr Menti Védett Területeken élő állatfaj. Utána...?

"A szerződésben szerepel meghosszabbításának lehetősége", mondta Márk-Nagy János.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: