2006-02-09 20:43:06• hírek • Szatmár.ro

Hogyan állítsuk meg a hajhullást?

20910.jpgA foltos hajhullás oka a legtöbbször a belső kiegyensúlyozatlanság, a gyulladásos góc...

A biológia számtalan erőfeszítése közül az egyik, hogy minket, embereket, megpróbál a megfelelő szőrtakaróval ellátni. Amiből aztán jobbára csak gond van különösen a női nem képviselői szenvednek havonta több órát a kozmetikusnál fodrásznál, hogy eltüntessék, igazítsák, egyenesítsék, göndörítsék, tupírozzák különböző testszőrzetüket. Mivel a hajkorona az, ami a külvilág felé leginkább látható, erre fordítják a hölgyek és férfiak egyaránt a legtöbb időt.

Fejbőrünkön általában 100-150 ezer hajszál található, melyeknek két fő része a hajgyökér és a hajszál- írja a Szépség Magazin. Előbbinek alsó, erőteljes része a "hagyma", ennek fenekén a hajszemölcs sejtjei szaporodnak és halnak el, megalkotva a hajszálak anyagát. A szemölcsben igen szapora az anyagcsere, a sejtek igen érzékenyek, sok és jóféle tápanyagra van szükségük, különben nem tudják tartani a napi 0,35 mm-es tempót. Elterjedt tévhit, de a gyakoribb hajvágásnak semmi hatása nincsen a hajnövekedésre! Egy-egy hajszál élete a következőképpen alakul: a növekedés körülbelül 2-6 évig tart, majd 2-3 hónap pihenő következik. Végül aztán újabb 5-6 hétig tartó hattyúdal után jön a tragikus vég, a haj kihullik. De szerencsés esetben a helyére új nő, eleinte selymes, puha, ami később olyanná válik, mint elődje. A természetes hajhullás naponta 60-100 szál. Ennek duplája már biztosan nem egészséges, és oka számtalan lehet: természetből, betegségből, negatív környezeti hatásokból vagy helytelen életviteli szokásokból fakadhat.

Miért veszítjük el hajszálainkat?

Leginkább tipikusnak nevezhető a férfiakra jellemző, öröklött, részleges vagy teljes kopaszságot eredményező androgén hajhullás, amely a hajhagymáknak a szervezetben normálisan előforduló tesztoszteronra adott válasza. Az erősen kopaszodó férfiak aránya mintegy 30 százalékos. Nők esetében azoknál alakul ki, akik érzékenyebbek a női szervezetben is fellelhető androgénhormonra. Náluk ez - hormontartalmú készítmények szedésével - orvosolható.

A foltos hajhullás oka a legtöbbször a belső kiegyensúlyozatlanság, a gyulladásos góc, a hormonális hatás, a mérgezés vagy bizonyos gyógyszerek. Utóbbinál a hajnövekedés helyreáll, ha a káros hatás megszűnik, és a gyökerek még nem haltak el. Hormonális eredetű hajhullást eredményezhet a nőknél a szoptatás, a fogamzásgátlók szedésének abbahagyása vagy a menopausa is, a hormonszint hirtelen megváltozásával. Amint az helyreáll, a hajhullás is megszűnik.

A diffúz hajhullás is leginkább a nőket érinti, a haj ritkásabb lesz, a szálak elvékonyodnak. Oka lehet stressz, krónikus betegség, gyulladásos góc, helytelen táplálkozás, például a nyomelemek, a vas, az A- és E-vitamin vagy a kéntartalmú esszenciális aminosavak hiánya. Figyelni kell tehát a fogyókúrára, vegetáriánusoknak a fehérjebevitelre.

Különféle intenzitású és tartamú hajhullást eredményezhet a súlyos fertőzés, a tartósan lázas állapot, több betegség (például vérszegénység, tüdőgyulladás, egyéb felső légúti megbetegedések, skarlát, kanyaró, egyes fogbetegségek), az alultápláltság, vagy olyan, rajtunk is álló hatások, mint a hibás, agresszív fésülés, a fodrászati eljárások, a nagy meleg, a tengervíz vagy a szennyezett levegő. Normális viszont az, ha tavasszal növekvő hajvesztést tapasztalunk, köszönhetően a fokozottabban működő pajzsmirigynek. Kopaszodáskor a hajszálak először csak vékonyabbak lesznek, az egészséges fejbőrön szokásos 4-5-6 hajszálas csoportok 3-4 szálra fogynak, majd a csoportos elrendeződés is megszűnik.

Bármi is a kiváltó ok, érdemes már az első intő jeleknél (a haj állagának, színének, fényének, simaságának megváltozása, fokozódó hajhullás) szakorvost keresni, mert a kezdeti problémák jelentős része kivédhető, a folyamatok megfordíthatók.

Helytelen tápanyagbevitel esetén a leghatásosabb pótlás az, ha az anyagokat a vérrel, a tápcsatornából juttatjuk el a fejbőrbe, de hasznosak lehetnek a samponok, ampullakúrák is. Jó, ha fejbőrünk vérkeringését napi masszírozással is serkentjük, és a természetes gyógymódok is eredményesek lehetnek. A kamilla és az aloa vera a hajgyökerek gyulladásait enyhítik, a nyírfakivonat vagy a ginzeng a hajnövekedést serkenthetik, a szezám- vagy kókuszpálmaolaj a hajhullást mérsékelheti.

A masszázs hatásosságát a csalán-, rozmaring-, levendula- vagy borsmentatea erősítheti, a kecskevajból készült szerek pedig állítólag felébresztik az "alvó" hajhagymákat. A köles kivonata szintén megállíthatja a hajhullást, míg az algaprotein és a kovasav - skandináv recept szerint - a kismamáknak hasznos. A terhesség alatt sok nő haja dúsabb lesz, de a szülés után kénytelenek felfigyelni a fokozott hajhullásra is. Megnövekedett progeszteronszintjük miatt ugyanis csak a szülés után hullik ki mindaz, aminek a terhesség alatt kellett volna. Normális esetben 3-9 hónap múlva helyreáll a régi egyensúly, és a haj ismét a megszokott lesz.

A haj egészséges növekedéséhez a legfontosabb a megfelelő mennyiségű fehérje, cink, vas, C-vitamin, esszenciális zsírsav. Fontos a haj kíméletes ápolása is, és jó tudni azt, hogy nem reménytelen azoknak a részeknek az újbóli "füvesítése", ahol még található néhány hajszál, és ahol - feltehetően - csak a hajhagymák működését kell megfelelőképpen serkenteni.

Biztos módszer még nem született a kopaszodás megállítására, a legtöbb, amit tehetünk tehát az, hogy igyekszünk okosan megőrizni fejünk ékét addig, amíg a természet megengedi, utána pedig méltósággal viseljük annak elvesztését.

Stop!

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: