2010-04-23 11:22:36• hírek • Tóth Klarissz

A gyermekláncfű gyógyereje

Nincs olyan kislány, aki ne szeretné a gyermekjátékok egyik népszerű virágát a gyermekláncfüvet, amiből (szárait virágaival együtt összefűzve) pompás hajkorona vagy nyaklánc készíthető.

Legalább ilyen közkedvelt játék a repülőszőrös magja, amit egyszerűen le lehet fújni. A gyermekláncfűnek, más néven pitypangnak megannyi megnevezése ismert, emlegetik még barátfűnek, kikiricsnek, tejesfű virágnak, kutyatejnek is. A kertekben és a legelőkön leggyakrabban előforduló évelő növény, aminek virágpora az arra érzékenyeknél sajnos allergiás reakciót vált ki. Közönséges gyógynövényként emlegetik, pedig számtalan jótékony hatással rendelkezik.

Gyógyhatásai

Ásványi anyagokban valamint A-, C-, B- és D-vitaminban rendkívül gazdag növény, de vasat, mangánt magnéziumot, cinket és szilíciumot is tartalmaz. A benne fellelhető keserű anyagok (levelét és szárát elszakítva kesernyés ízű tejnedvet ereszt) jótékonyan hatnak a máj és az emésztőrendszer működésére. De ízületi problémákat, májzsugort, a vese és az epehólyag megbetegedéseit, lázat, hasmenést, bőrirritációt, sárgaságot, szívritmuszavart is eredményesen kezelnek vele. Kiüríti a szervezetből a lerakódott méreganyagokat, vízhajtó és vértisztító hatású, élénkít, szabályozza a vércukorszintet, ráadásul a fogyásban is segítségünkre lehet azáltal, hogy fokozza a szénhidrátbontó enzimek termelődését.

Felhasználása

A gyógyászatban és az étkezésben is rendkívül fontos szerepet tölt be. Gyökere, szára, levele és virága egyaránt felhasználható. Levele szendvicsek és saláták alapanyagául szolgál, de teát és főzeléket is készíthetünk belőle. Kevesen tudják, hogy pörkölt gyökerét kávéadalékként is hasznosíthatjuk, virágából pedig mézet és pálinkát is készíthetünk. A gyógyszertárakban és gyógynövényüzletekben tinktúra, folyadék valamint kapszula formájában is kapható. Mivel ebben az időszakban rengeteget gyűjthetünk belőle, érdemesebb friss állapotában felhasználni. Káros mellékhatással nem rendelkezik, ezért terhes nők is bátran fogyaszthatják.


Kiüríti a szervezetből a lerakódott méreganyagokat, ráadásul a fogyásban is segít

Kiüríti a szervezetből a lerakódott méreganyagokat, ráadásul a fogyásban is segít


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: