2008-06-18 11:50:38• hírek • Szatmar.ro

A fogorvos tanácsa

 Dr. Ladányi László fogorvos a cukorbetegség és a fogszuvasodás kapcsolódását ismerteti.

A fogszuvasodásra való hajlam hasonló a diabéteszesek és az egészségesek körében annak ellenére, hogy a cukorbetegek szacharózmentes diétája kedvező lehetne a megelőzésében. Dr.Ladányi László fogorvos a problémáról tájékoztat.

 Mivel a diabéteszesek nyálelválasztása csökkent, alacsony a nyál pH-értéke és a fogak természetes öntisztulása romlik. A nyál savasodását kiváltó alacsony pH-érték előmozdítja a fogszuvasodásért felelős úgynevezett savtűrő mikroorganizmusok szaporodását. Igen rossz a fogazatuk azoknak a betegeknek, akiknél a diabétesz 14 éves életkor alatt alakult ki, akiknél nem kielégítő az anyagcsere-gondozás vagy akik nem megfelelően ápolják fogaikat. A fokozott foglepedék- és fogkőképződés ínygyulladást okoz. A foglepedékben lévő mikroorganizmusok elszaporodása pedig fogágybetegséghez vezet.

A fogágybetegség miatt az íny tapadása megrövidül (ezt nevezzük ínysorvadásnak), a gyökérfelszín szabaddá válik, s gyakori és elsősorban fiatal korra jellemző a gyökércement-szuvasodás. Aki rendszeresen ápolja fogait, de a nem megfelelő fogkefe vagy a helytelen tisztítási mód miatt letolja, felsérti az ínyét, annál ugyan nem alakul ki fogszuvasodás, de bekövetkezhet a gyökérfelszín - hidegre, melegre, édesre érzékeny - kopása, amelyet fognyaki kopásnak nevezünk.

Szájnyálkahártya-betegségek

Olykor fájdalmatlanok, panaszt nem okoznak például a nyálkahártya fehér foltos elváltozásai. Előfordulnak viszont olyan formái, amelyekből rákos megbetegedés fejlődhet ki, ezért kezelésük, illetve eltávolításuk nagyon fontos. Az égő érzést okozó, a szájpadon vagy a nyelven kialakuló gombás elváltozás gyakoribb a fogsort viselőknél. Gyógyszeres kezelés, esetleg a régi fogsor cseréje hozhat gyógyulást. Jellemzőek még a nyelvelváltozások, amelyek sok esetben fájdalmatlanok, máskor égő, fájdalmas érzést okoznak. Ajánlatos a fokozott rendszeres szájápolás, a megelőzés, a diabetológiában jártas fogorvos felkeresése a diabétesz felismerésekor, a kezdeti tünetek idején. A korán felismert fog- és szájtünetek gyógyíthatók és elkerülhető a szövődmények, mint a foglazulás vagy a rákmegelőző állapotok kialakulása.

Dr. Ladányi László

Sunshine Clinic

Piata Libertatii 7

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: