2008-06-09 15:00:37• hírek • Szatmar.ro

A fogorvos tanácsa

 A bölcsességfog előbújása fájdalmakkal jár. Mikor érdemes fogorvoshoz fordulni?

Rovatunk e heti számában Dr. Ladányi László fogorvos a bölcsességfoggal kapcsolatos tudnivalókról tájékoztat.

A bölcsességfog a fogsor utolsó, nyolcadik tagja, alapesetben négy van belőle. A nevét valószínűleg onnan kapta, hogy 18-24 éves kor táján nő ki. Gyakran okoz problémát, de hogy pontosan mi a teendő vele, és mikor kell orvoshoz fordulni, nehéz meghatározni.

 A bölcsességfog kibújása általában kellemetlen, feszülő érzést vált ki az ínyben. Serkenthetjük az előretörését rágással, de segíthet az is, ha az érintett területet jó erősen mossuk fogkefével. Legtöbbször nem a bölcsességfog tehető felelőssé a problémákért, hanem az adottságaink, mint például a kis állkapocs, a fogak mérete, elhelyezkedése, stb. A bedagadt ínyrész azt jelzi, hogy a fog és íny között elhelyezkedő ún. tasakba kórokozó került. Egyes esetekben megduzzad a nyirokcsomó, szájzárat kapunk, a fájdalom kisugárzik a fülbe, vagy a lehelet bűzössé válik. Ilyenkor a fog kivétele szinte elkerülhetetlen. Ám először a gyulladást kell csökkenteni, mert ellenkező esetben az érzéstelenítés nem megoldható. Akkor is gond lehet, ha a bölcsességfog rendben kibújt. Gyakori jelenség, hogy a nyolcas fogaknak nincs elegendő helyük: a fogak torlódnak, a fogsor elmozdul a középvonal felé. Ha a torlódás elkezdődött, azt a bölcsességfog eltávolítása önmagában már nem oldja meg, de a folyamatot megállítja. A kibújt bölcsességfog egyszerűen kihúzható, a bennmaradt fog eltávolítása kisebb műtétet igényel. A műtét végén keletkezett sebet legtöbbször összevarrják, a varratokat pedig körülbelül öt nap múlva veszik ki.

Foghúzás utáni teendők Elképzelhető, hogy a bölcsességfog eltávolítása után megdagad a nyirokcsomónk és az érzéstelenítő injekció helye is fáj még egy ideig. Az esetleges szájzár kialakulását folyamatos mozgatással, rágással – de csakis az ép, nem műtött oldalon – előzhetjük meg. A teljes gyógyulási idő 3-14 nap. A beavatkozás után két órán keresztül semmit ne együnk, az ivás megengedett. Néhány napig csak olyan ételt fogyasszunk, amely nem sérti fel a sebet. Kerüljük a darabos ételeket. A tejtermékeket hanyagoljuk egy ideig, mert semlegesíthetik a szájfertőtlenítő szer hatását. A szokásos esti és reggeli fogmosás mellett ajánlott további fogmosásokat beiktatnunk. A szájöblítő- és szájfertőtlenítő szerek a szájban eredetileg is meglévő kórokozóflórát bizonyos fokig semlegesítik, alkalmazásukkal segíthetjük a gyorsabb gyógyulást.

Dr.Ladányi László

Sunhine Clinic

Piata Libertatii 7 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: