2015-08-31 11:22:43• hírek • Szatmár.ro

A Vetési pátensre emlékeztek

Idén augusztus 30-án ünnepi istentisztelettel, majd a 2011-ben állított Rákóczi-szobornál emlékeztek immár VIII. alkalommal a Vetési pátensről.

Az 1703-1711 között lezajlott Szabadságharc egyik kiemelkedő állomása volt a vetési táborban 1703. augusztus 28-án II. Rákóczi Ferenc által kiadott rendelet, mely a hadba vonuló jobbágyoknak és családtagjaiknak a feudális teherviselés alóli mentességet ígért.

Az ünnepi Istentiszteletet nt. Máthé Róbert református lelkész tartotta, Nagy Csaba nyíregyházi tárogatóművész pedig immár harmadik alkalommal töltötte meg tárogatózenéjével a templomot. Erdei Eszter szavalata után Romát Sándor nagykárolyi történész tartott történelmi megemlékezést, majd Kereskényi Gábor parlamenti képviselő szólt az ünneplő közönséghez.

A fejedelem szobránál ismét Nagy Csaba tárogató-szava hívta az ünneplőket koszorúzásra, Erdei Eszter szavalata után sorban koszorúztak a Szatmár Megyei RMDSZ, a Vetési Helyi Tanács, az Óvári RMDSZ, a Vetési RMDSZ, a Jobbik Baráti Társaság, a vetési Református Egyházközség és a Vetési Albert Kultúrkör képviselői. Az esemény szeretetvendégséggel zárult.

Megkoszorúzták a 2011-ben állított Rákóczi-szobrot

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: