2015-11-19 13:37:30• hírek • MTI/Reuters

A Telegram lett a dzsihadisták egyik fő propagandaeszköze

A két évvel ezelőtt létrehozott, szinte feltörhetetlen titkosítást alkalmazó Telegram üzenetváltás-szolgáltató lett mára az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet egyik fő propaganda- és toborzóeszköze - állapították meg a Reuters brit hírügynökség által idézett biztonsági szakértők.

A dzsihadisták különösképpen a Telegram azon eszközét - az úgynevezett csatornákat - használják, amelyet idén szeptemberben vezetett be a szolgáltató. Katonai győzelmeikről szóló szöveges híreiket, hang- és videoüzeneteiket, prédikációikat küldik el ezeken nyilvánosan minden használónak, illetve egyéneknek, zárt csoportok tagjainak. Feltehetőleg annak hatására álltak át a Telegramra, hogy a Twitter és más fősodorbeli közösségi médiaplatformok egyre határozottabb intézkedéseket hoztak az IÁ blokkolására.

Az IÁ a Telegramon jelentkezett a múlt pénteki, 129 ember halálát okozó párizsi merényletek elkövetőjeként, és ezen a platformon jelentette be a Sarm-es-Sejkből Szentpétervárra tartó orosz repülőgép felrobbantását, aminek 224 ember lett az áldozata. 

Az iszlamista honlapokat figyelő SITE amerikai hírszerző csoport igazgatója, Rita Katz szerint az IÁ-nak jelenleg 30-50 csatornája van a Telegramon, és ezek között vannak olyanok, amelyeket több tízezer ember követ. Ezenkívül az IÁ arra bátorítja olvasóit, nézőit, hogy ha használnak Twittert is, akkor üzeneteit terjesszék ezen a hálózaton is.
"A csatornák bevezetése miatt a Telegram előkelő helyre került a dzsihadista mozgalom internetes megjelenésében" - jelentette ki Katz.

Alex Kassirer, a Flashpoint nevű, New York-i székhelyű hírszerző csoport egyik terrorelhárítási elemzője szerint az IÁ tagjai nyilvánvalóan teljesen zavartalanul kommunikálnak a Telegramon.

A Telegramot az az orosz testvérpár hozta létre, amely a VKontaktye orosz közösségi portált is alapította a Facebook mintájára. A 31 éves frontember Pavel Durovtól és a 34 éves, műszaki zseni Nyikolaj Durovtól a Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz közel álló üzletemberek orozták el a VKontaktyét 2014-ben. Ennek előzménye, hogy az orosz kormány követelte a közösségi médiától az orosz ellenzéki politikusok letiltását és az ukrán tüntetőkről szóló információk átadását, a VKontaktye azonban megtagadta ezt, és a testvérpár Berlinbe emigrált.

Pavel Durovot azóta is támadják tevékenysége miatt, ő pedig ezekre a kritikákra botránykeltően replikázik. Amikor egy orosz parlamenti képviselő követelte, hogy a biztonsági szolgálatok tiltsák be a Telegramot, mert az Iszlám Állam propagandaplatformja lett, Durov a VKontaktye-profilján azt írta, hogy ezzel a logikával a kormány akár a szavak használatát is betilthatná. "Bizonyítékok vannak arra, hogy a szavakat a terroristák az egymás közötti kommunikációra használják" - írta.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: