2015-01-30 09:38:06• hírek • Szatmár.ro

A Székesegyházban ünnepelnek a szerzetesek

A Megszentelt Élet Évében, világnapjukon a szatmárnémeti Székesegyházban ünnepelnek a szerzetesek, és várják a híveket is közös hálaadásra.

Gyertyaszentelő Boldogasszony ünnepén, február 2-án, 1997 óta minden évben megemlékezünk a szerzetesekről is. Szent II. János Pál pápa akaratára ilyenkor azokra a férfiakra és nőkre is figyelünk, akik elhagyják családjukat, hogy embertársaik szolgálatára fordítsák életüket, belépve valamelyik szerzetesrendbe. Égő gyertyaként világítanak, a hit fényét közvetítik, Gyertyaszentelő Boldogasszony ünnepe alkalom arra, hogy megköszönjük nekik a szolgálatot, amit az egyházban, és a világban végeznek. Különös aktualitást kap ez idén, amikor a világegyház a Megszentelt Élet Évét ünnepli.

Gyertyaszentelő Boldogasszony ünnepe a IV. századtól általános az Egyházban. Arra emlékezünk, hogy Szűz Mária, Jézus születése után negyven nappal, bemutatta gyermekét a jeruzsálemi templomban. A nyugati liturgiában Szűz Mária tisztulásának, és a fénynek ünnepe lett, a görög liturgia a találkozás ünnepének nevezi, mert ekkor találkozott Krisztus az emberiséggel Simeon és Anna prófétaasszony személyében.

Jézus bemutatása a jeruzsálemi templomban előírt vallásos cselekmény volt. Az elsőszülött fiúgyermeket Istennek szentelték a szülők. Az előírt áldozat fölajánlásakor jelenlévő agg Simeon Jézust a nemzetek megvilágosítására szolgáló világosságnak nevezte. Innen ered a gyertyaszentelés szokása. A szentelt gyertya az egyik legrégibb jelképe Krisztusnak. A népszokás szerint, keresztelésig az újszülött mellett világított a gyertya, hogy a „pogánykát" a gonosz, rossz szellemek ki ne cseréljék. Amikor a fiatal anya először ment templomba, szintén gyertyát vitt a kezében.

Gyertyát égettek a súlyos beteg és a halott mellett is. Mindenszentek és halottak napján, de más nagyobb ünnepeken is meggyújtották a szentelt gyertyát. A vallásos néphit szerint vihar, ég-zengés, villámlás és jégeső alkalmával is szentelt gyertyát kell gyújtani.
Azért szenteljük meg az emberi természetünket jelképező gyertyákat, hogy az isteni Fény kiáradjon és eltöltsön bennünket is.

Az ünnep napján, hétfőn délelőtt 11 órától Nm. és Ft. Schönberger Jenő püspök a különböző katolikus - az egyházmegye területén szolgálatot teljesítő - szerzetesrendek képviselőinek jelenlétében mutat be ünnepi szentmisét a szatmárnémeti Székesegyházban. A gyertyaszenteléssel is egybekötött alkalomra szeretettel várják a híveket.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: