2014-07-22 12:58:21• hírek • Szatmár.ro

A Püspökség állásfoglalása

A Szatmári Római Katolikus Püspökség álláspontja az egykori irgalmasrendi kórház épületének birtokbavétele kapcsán. A püspökség reakciója a Szatmár Megyei Tanács hétfői ülésén elhangzottak kapcsán született, miszerint az egyház zároltatta a Szatmár Megyei Kórház számláit. Erről mi itt írtunk.

"A birtokbavételi törvényszéki eljárás április 8-án zárult le. Április 14-én, a Szatmári Római Katolikus Püspökség megküldte erről átiratát a Szatmár Megyei Kórháznak, kifejezve a kérést, hogy a Kórház hét napon belül jelentkezzen a folyamatok tisztázása végett. Nem kapván választ, a Szatmári Római Katolikus Püspökség elindította a törvény szerinti végrehajtási eljárást. Június 27-én indult meg a végrehajtási eljárás. A Szatmár Megyei Kórház július 2-án átiratban kérte, hogy a törvényszék által meghatározott összeget szakaszokban fizethesse. A Szatmári Római Katolikus Püspökség, július 4-i válaszában ismételten kifejezte szándékát a helyzet tárgyalások által történő, megegyezéses megoldására, kérve, hogy a Kórház konkrétumokban vázolja fel elgondolását az összeg szakaszokban történő kifizetésének módjáról. Mivel erre a kérésére nem kapott semmilyen választ, július 16-án folytatódott a végrehajtási eljárás.

A Szatmári Római Katolikus Püspökség soha nem igényelt olyan jogokat, amelyeket a törvények nem biztosítottak, illetve nem kért támogatást tiszta és jól meghatározható indokok nélkül. Demokratikus környezetben a törvényszék döntése, és az ennek nyomán fellépő igénylés nem lehet kérdés tárgya.

A Szatmári Római Katolikus Püspökség sajnálatát fejezi ki az említett fél sajtón keresztül történő, túlzásokba menő üzengetéséért, különösen a tények ismeretében, miszerint nyílt lehetőség a civilizált körülmények között lefolytatható tárgyalásra. Ismerünk precedenst, amikor hasonló esetben a Szatmári Római Katolikus Püspökség épp a Szatmár Megyei Tanács felé tett, hasonló tárgyalások során jelentős engedményeket, a sikeres megoldásért.

A Szatmári Római Katolikus Püspökség a kommunikáció és az általa történő közeledés elkötelezett híve marad, de ezt a jó ízlés határain belül, a tárgyaló asztaloknál és nem a sajtóban történő üzengetés által képzeli el."

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: