2017-01-12 09:40:50• hírek • Agerpres

A Nép Ügyvédjének lemondását követelték Kolozsváron

A Nép Ügyvédje, Victor Ciorbea lemondását követelte néhány száz tüntető szerda este Kolozsváron. A tüntetők felháborodását az váltotta ki, hogy Ciorbea bejelentette: az Alkotmánybíróságon támadta meg a 2001/90-es törvényt, amely értelmében nem lehetnek a kormány tagjai olyan személyek, akiket jogerősen elítéltek egy bűnügyi perben.

A tiltakozók a város központjában gyűltek össze, olyan jelszavakat skandálva, mint 'Lemondani!', 'Le Ciorbeával!'

"Üzenetünk az egész politikai szférának szól, éspedig, hogy a civil társadalom nem tűr semmiféle eltérést a törvények tiszteletétől' - hangsúlyozta a hangosbemondón az egyik felszólaló. A kezdeményezők a közösségi hálón hívták tüntetni azokat, akik szerint Victor Ciorbeának le kell mondania funkciójáról.

"Már az egyszerű tény is felháborító és megengedhetetlen, hogy oda jutottunk, hogy annak lehetőségéről beszélünk: egy európai országban bűnvádi perben elítélt személy magas tisztséget tölthessen be az állam élén. A feddhetetlenség nem alku tárgya, a 90-es törvény tiszteletben tartása még kevésbé az. Legyen világos az egész politikai osztály számára: a civil társadalom nem fogja elfogadni a törvénytisztelet megkopását, mint ahogy a jogállamiság elleni támadásokat sem" - írták a tüntetés szervezői a közözsségi hálón.

A Nép Ügyvédje múlt héten jelentette be: alkotmányossági kifogást emelt a kormány működését szabályozó, 2001/90-es törvény 2. cikkelye ellen, amely kimondja, hogy olyan személyek lehetnek a kormány tagjai, akik esetében nem áll fenn összeférhetetlenség, és akiket nem ítéltek el jogerősen bűnvádi perben.

A Nép Ügyvédje által kiadott közlemény szerint "a 2001/90-es törvény 2. cikkelye áthágja a hatalmi ágak közti egyensúlyra vonatkozó jogszabályt, ugyanakkor nem felel meg a kiszámíthatóság és az arányosság alkotmányos elvének".

Ciorbea tagadta, hogy erről a kérdésről tárgyalt volna Liviu Dragneával, a PSD elnökével. (Agerpres.ro)

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: